8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Gemeenteraad fluit college terug over personeelsbudget

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 november is het door het college van B&W gevraagde budget maar deels toegekend. De gemeenteraad is niet tevreden over het voorstel en vooral wil zij weten wat er afgelopen jaren gebeurd is met de eerdere extra uitgaven. Het gebrek van informatie heeft geleid tot irritatie bij enkele gemeenteraadsleden.

Het college zal dus eerst beter moeten onderbouwen waarom er zoveel geld extra nodig is. Voor het onderdeel  “Organisatieontwikkeling en mobiliteit” was een bedrag van 600.000€ gevraagd maar dit is met een amendement teruggebracht naar 300.000€ incidenteel. De raad wil dat er bij de perspectief nota 2020 uitleg komt of het restbedrag nog nodig is. Ook is de raad van mening dat er gekeken moet worden of dit niet structureel in plaats van incidenteel budget, niet te gebruiken voor extra personeel.

Ook het beslispunt van een 900.000€ voor “organisatie ontwikkeling” werd door een unaniem aangenomen amendement teruggebracht naar 400.000€.  De raad vond dat het college vooruit liep op zaken omdat de financiële doorrekening van het collegeprogramma gepland staat  met de behandeling van de perspectiefnota 2020. Pas met die behandeling is de raad van mening dat ze een besluit kunnen nemen voor de resterende 500.000€. De bijdrage van 575.000€ voor de extra kosten zoals afvloeiingsregelingen van niet functionerende ambtenaren en een flexibele schil voor vervanging bij ziekte of zwangerschapsverlof is wel door de gemeenteraad structureel toegekend. 

Dat de beide wijzigingsvoorstellen raadsbreed zijn ondertekend en aangenomen zijn en het college hiermee teruggestuurd wordt is niet vaak voorgekomen in de gemeenteraad, In hoeverre er nu duidelijk en snel antwoord gegeven kan worden is nog niet bekend. Er is nog geen vaste algemene directeur, de gemeentesecretaris,  die ook verantwoordelijk is voor de invulling voor het personeelsbeleid. 

Advertentie