8.5 C
New York
dinsdag 19 maart 2024

Lex Broere streed in 1995 met succes tegen kap bomen Hitlandselaan en wil dat nu ook weer doen

In 1995 heeft de Nieuwerkerkse natuurfotograaf Lex Broere fel gestreden tegen de voorgenomen kap van de honderden populieren aan de Hitlandselaan. Toen was het argument dat de bomen slecht waren en daarom weg moesten. Nu is de weg slecht en kunnen de bomen het niet overleven volgens het recreatieschap. Uiteindelijk verloor het recreatieschap in 1995 en bleven de bomen staan. Ook nu is Lex Broere is witheet : “ Dit is uitermate kwalijk, ik begrijp het niet waarom men met het argument komt over onveiligheid. Er ligt af en toe een plasje en maar als iedereen gewoon rustig rijdt is er niks aan de hand. Het is gewoon volkomen flauwekul. Ik begrijp er helemaal niets van, het is geen doorgaande weg. Ik ben ook erg benieuwd of er over de bomen zelf klachten zijn gekomen bij het bestuur, want ik snap het niet.”

Broere heeft al eerder ook over andere plekken waar massale kap plaats vond zich negatief uitgelaten maar kom niet aan de Hitlandselaan; “Ik denk dat de waarde van de bomen en van deze laan zoals hij is wegen ruimschoots op tegen ieder argument van de veiligheid. Die is niet in het geding. Mensen wandelen met plezier op de laan en genieten van de bomen. Ik heb in 1995 ook voor de laan gestreden toen ze hem wilde asfalteren, toen was argument dat de bomen slecht waren, ze staan er nog steeds en had ik de bomenwet aan mijn zijde.  Nu hebben ze als ander argument dat het de kwaliteit van weg is. Het lijkt of iemand de bomen niet mooi of waardevol vindt en die weg hebben”.

Het argument is dat de bomen een asfaltlaag niet gaan overleven. Broere is het daar compleet niet mee eens ‘In Ommoord zijn ze ook bezig met onderhoud bij de president Wilsonweg, ze laten daar de bomen, ook populieren, staan, beschermen ze en geven ze een injectie indien nodig. Hier spelen de bomen geen rol, het gaat puur om de weg. Ze zijn voor het recreatieschap niks waard en schaamteloos moeten ze maar wijken voor de weg. Ik roep iedereen om dat als je geraakt wordt of de laan iets moeten doen. Roep het bestuur via e-mail, Facebook of per brief op om te stoppen met deze waanzin , kijk of je reparaties aan die weg kan uitvoeren maar die bomen moeten blijven staan!  Wie de laan lief heeft gaat ook naar de informatie avond op 6 december!”

Advertentie