8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

Einde hondenbelasting per 2019 in Zuidplas, kleine lastenstijging door WOZ waarde

Met het vaststellen van de begroting voor 2019-2022 heeft de gemeenteraad ook ingestemd met de gevolgen voor de belastingwijzigingen zoals het afschaffen van de hondenbelasting, het niet verhogen de afvalstoffenheffing en rioolheffing en inflatieverhoging van de leges. Voor de OZB zal het tarief lager zijn echter door de WOZ waarde door de stijgende huizenprijs zal men wel iets meer moeten betalen. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2018 zal dit definitief worden met het vaststellen van de belastingtarieven voor 2019. 

De afschaffing van de hondenbelasting was bij diverse partijen een speerpunt tijdens de verkiezingen van de gemeenteraad. Niet alleen Zuidplas schaft de hondenbelasting per het nieuwe jaar af, ook Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk doen dat. Zuidplas had in het Groene Hart wel het hoogste tarief van alle gemeenten.

De afvalstoffenheffing en rioolheffing worden niet verhoogd. Beide belastingen zijn zogenaamde gesloten systemen en alle baten en kosten voor bijvoorbeeld afval mag alleen uit die pot komen. Zo mag de gemeente geen onderhoud aan lantarenpalen of aan speeltoestellen betalen uit die middelen van de gemeentewet. Overigens zijn beide spaarpotten nog steeds goed gevuld en vond de gemeenteraad verhoging niet nodig.

Andere belastingen zoals leges op vergunningen, forenzenbelasting en toeristenbelasting stijgen met 2,4% en het OZB percentage wordt iets lager maar omdat de WOZ waarde wel stijgt, zal de inwoner toch een paar euro per jaar meer gaan betalen. De gemeente wil dat de totale opbrengst gelijk blijft.  In totaal schat de gemeente dat de gemiddelde inwoner, uitgaande van 52 vuilniszakken per jaar naar de container, straks 6 euro per jaar meer aan belasting gaat betalen. 

Advertentie