Gemeente maakt van bijeneiland een bijenpol

Het bijeneiland aan de Hoofdweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel is door de gemeente Zuidplas verkleind tot een bijenpol. Volgens de gemeentewoordvoerder is dit in overleg gegaan met de Imker Co Bos. De kasten zijn nu weg omdat de bijen in de winter niet buiten kunnen verblijven. De werkzaamheden waren volgens de gemeente vertraagd maar zijn nu afgerond. Het afgegraven gebied moet dienen als alternatieve waterberging voor het aan de andere kant te ontwikkelen bedrijventerrein Kleine Vink.  Vorig jaar was hier al een forse discussie over en werden er zelfs schriftelijke vragen over gesteld in de gemeenteraad.

In december heeft de gemeente nogmaals benadrukt dat het nu goed is afgestemd met de imker, die dit ook aan Gouwe IJssel Nieuws heeft laten weten.  De woordvoerder van de gemeente Zuidplas laat weten: “Met de imker is besproken wat de minimale afmetingen moeten zijn voor zowel de bijenkorven als welke ruimte nodig is om educatie aan scholen mogelijk te maken. Naar aanleiding van dit gesprek is het oorspronkelijk ontwerp van de vijver aangepast en de plaats voor de bijenkorven vergroot. De plek is zo gesitueerd dat educatie op een veilige manier kan gebeuren“. In het voorjaar komen de bijen weer terug als dus de imker. Het afgegraven deel staat nu onder water waardoor de bijen verder moeten vliegen. De beplanting aan de Europalaan is echter wel bijvriendelijk en is een alternatief voor de dieren.

Kaart van nieuwe situatie, het blauw gearceerde deel is afgegraven

Foto boven : nieuwe situatie door Thom Demmenie, foto beneden situatie na eerste afgraving mei 2018