8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Voormalige vreugdevuur organisatoren Moerkapelle diep teleurgesteld in gemeente Zuidplas

De groep die in het verleden het vreugdevuur en feest organiseerde in Moerkapelle is diep teleurgesteld in de gemeente Zuidplas. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraadsleden van Zuidplas. De inbreng van de brief schijnt weer een andere licht op de gebeurtenissen tijdens nieuwsjaarnacht in het dorp, waar de ME aan te pas moest komen toen hulpdiensten met zwaar vuurwerk werden bekogeld. Na de politieke vragen van de SP en de VVD heeft het college heeft aan de gemeentesecretaris gevraagd om met een feitenrelaas te komen rondom de voorbereiding van de nieuwjaarsnacht. Hierdoor zou duidelijk moeten worden waarom er bijvoorbeeld dit jaar geen vreugdevuur was in Moerkapelle

Onze jaren van inzet voelde als Stank voor Dank

Voormalige vreugdevuur organisatoren Moerkapelle

De groep, die het de voorgaande jaren heeft georganiseerd, heeft al in januari 2018 laten weten dat ze niet meer beschikbaar waren voor de organisatie. In de brief geven ze de volgende argumenten:

• Wij zijn voor de jaarwisseling 2017-2018 laat benaderd vanuit de gemeente Zuidplas.

• Tijdens de activiteiten stonden hulpdiensten niet voor ons klaar toen er ingegrepen moest worden in verband met een incident met een tas met zwaar illegaal vuurwerk.

• Na afloop (tijdens de evaluatie) werd ons door de korpschef van de gemeenten Waddinxveen-Zuidplas het volgende meegedeeld: “Volgens mijn opinie is het niet noodzakelijk om een gesubsidieerd feest te organiseren in Moerkapelle, de jeugd is veranderd.”

Bij navraag door Gouwe IJssel Nieuws bleek, dat er wel budget was voor een feest en de gemeente pas 3 tot 4 weken voor oud en nieuw de groep is gaan benaderen. Op Facebook kwam ook een opmerking voorbij dat het voorgeschoten geld pas heel laat is terugbetaald. De schrijvers van de brief bevestigen dat dit mee heeft gespeeld in het besluit maar benadrukken dat het niet de hoofdreden is.

De opmerking van de korpschef is hard aangekomen bij de groep: ”Onze jaren van inzet voelde als Stank voor Dank”. De groep heeft dan ook besloten om de verantwoordelijkheid te geven aan de gemeente en de politie. Men betreurt de gebeurtenissen en willen in gesprek met de gemeenteraad om de voorgaande jaren te toe te lichten.

Daarmee zijn ze indirect mede-verantwoordelijk voor de afgelopen oud- en nieuw nacht

Burgemeester Kats in reactie op de brief

Burgemeester Kats reageert in een reactie na publicatie op Omroep Zuidplas op Twitter fel op de brief. Kats vindt het jammer dat de briefschrijvers voor oud-en-nieuw geen contact hebben opgenomen met de burgervader. “Daarmee zijn ze indirect mede-verantwoordelijk voor de afgelopen oud- en nieuw nacht” aldus Kats.

Volledige inhoud brief

‘Als oud organisatoren deed het ons pijn te vernemen hoe deze dit jaar in Moerkapelle verliep.Door alle verhalen die op dit moment rond gaan omtrent organisatie en inzet van ME kon onze reactie niet uitblijven.

Wij zijn gestopt met het organiseren van de feestelijkheden in Moerkapelle omdat de communicatie, samenwerking en waardering vanuit de gemeente en politie minimaal aanwezig was:
– Wij zijn voor de jaarwisseling 2017-2018 laat benaderd vanuit de gemeente Zuidplas.
– Tijdens de activiteiten stonden hulpdiensten niet voor ons klaar.
– Na afloop (tijdens de evaluatie) werd ons door de korpschef van de gemeenten Waddinxveen-Zuidplas het volgende mee gedeeld. Citaat: Volgens mijn opinie is het niet noodzakelijk om een gesubsidieerd feest te organiseren in Moerkapelle, de jeugd is veranderd.


Vooral deze punten (met name de laatste) heeft ons doen besluiten de Gemeente en Politie de volledige verantwoordelijkheid te geven tijdens de jaarwisseling 2018-2019. Onze jaren van inzet voelde als Stank voor Dank.

Wij betreuren de gebeurtenissen in Moerkapelle. Om deze in het vervolg te voorkomen en om de afgelopen jaren verder aan jullie toe te lichten. Gaan we graag met jullie in gesprek.”

Foto Jacoline Rog.    Dossier nieuwsjaarsnacht Moerkapelle

Advertentie