SP zet vraagtekens bij ME-inzet in Moerkapelle en tweets burgemeester

De SP-fractie uit Zuidplas heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. De fractie vraagt zich af of de inzet van de ME tijdens de jaarwisseling wel nodig was in Moerkapelle. Ook is de fractie kritisch op een tweetal tweets van burgemeester Gert-Jan Kats naar aanleiding van de jaarwisseling.

De SP betreurt de wijze waarop de jaarwisseling is verlopen:

De teleurstelling dat er geen vuur op het plein was, was groot onder de inwoners. De fractie van de SP keurt iedere vorm van geweld af, en zeker ook geweld en belemmering van hulpdiensten. In hoeverre dit daadwerkelijk gebeurd is, vraagt zij zich echter af.

De fractie vraagt zich af waarom er geen centraal vreugdevuur in Moerkapelle werd georganiseerd. Dit vreugdevuur werd sinds de jaarwisseling van 2010-2011 in Moerkapelle georganiseerd. Tijdens eerdere jaarwisselingen voor 2010-2011 moest meermaals de ME ingezet worden in het dorp met 4.000 inwoners.

De SP vraagt zich daarom af of de gemeente niet had voorzien dat inwoners zelf vuurtjes zouden maken. Daarnaast vraagt de fractie zich af waarom de gemeenteraad niet vooraf is geïnformeerd over het ontbreken van een vreugdevuur. De SP vraagt zich af of het vuur op de Herenweg uit veiligheidsoverwegingen geblust moest worden door de Brandweer. Volgens de fractie konden verschillende auto’s probleemloos langs het vuur rijden voor er geblust werd. De fractie vraagt zich af of het – met de kennis uit het verleden –  niet beter was geweest om het vuur (gecontroleerd) te laten uitbranden. Ook geeft de fractie aan dat zij signalen hebben gekregen dat er geen vuurwerk naar hulpverleners zou zijn gegooid:

“Verscheidene omstanders die aanwezig waren bij het vuur op de Herenweg verklaren dat er vuurwerk in het vuur werd gegooid, niet naar de aanwezige hulpdiensten. Toch kreeg de ME opdracht charges uit te voeren. Klopt de verstrekte informatie wel?”

Ook zet de fractie haar vraagtekens bij de informatie die burgemeester Kats in een tweet heeft gedeeld:

“Uit de tweet van Burgemeester Kats kan men opmaken dat de ME optrad omdat hulpverleners bekogeld werden met vuurwerk. Echter, de ME was al aanwezig en stond al in formatie opgesteld voordat de brandweer begon met bluswerkzaamheden. Ook de op dat moment aanwezige agenten waren niet bezig mensen weg te sturen. Vanuit welke bron komt de informatie dat de hulpdiensten bekogeld werden waardoor de ME charges uit moest voeren?”

Tot slot gaat de fractie in op de tweede tweet die Kats op nieuwjaarsdag deelde.

“De tweede tweet van Burgemeester Kats komt emotioneel over en spreekt over een groep minkukels uit Moerkapelle. Diverse Moerkapellenaren voelen zich hierdoor over 1 kam geschoren en beledigd. Is de Burgemeester bereid hier op terug te komen?”

De vragen van de SP moeten binnen 30 werkdagen beantwoord worden door het college van B&W. Hierbij zal ook antwoord gegeven worden op de vragen die gesteld zijn over de tweets van burgemeester Kats.  Kats is tot 9 januari formeel burgemeester van de gemeente Zuidplas. Hierna wordt Kats burgemeester van Veenendaal. Servaas Stoop is vanaf 10 januari waarnemend burgemeester van de gemeente Zuidplas. Mogelijk mag Stoop daardoor de vragen over de tweets van zijn voorganger beantwoorden.

(UPDATE 3-1-2019 16:00u: Inmiddels heeft burgemeester Gert-Jan Kats een verklaring verspreid via de media.

Download via deze link alle vragen die de SP-fractie heeft ingediend (.pdf)

Eerder stelde de VVD-fractie ook vragen over de jaarwisseling in Moerkapelle.