Moerkapellenaar veroordeeld tot celstraf na gooien van vuurwerk naar ME

Een 25-jarige Moerkapellenaar is woensdag 9 januari veroordeeld tot 6 maanden celstraf waarvan 3 voorwaardelijk. De man heeft in de nieuwjaarsnacht zwaar, illegaal vuurwerk gegooid naar de ME.

De nieuwjaarsnacht verliep afgelopen jaarwisseling erg onrustig in het dorp met circa 4.000 inwoners. De brandweer werd rond 00:50 uur op de Herenweg gehinderd door een groep van tientallen personen toen zij een brandende aanhanger met pallets wilden blussen. De hulpverleners werden bekogeld met (zwaar) vuurwerk en lege flessen. Hierop besloot burgemeester Kats, na overleg met een medewerker van de gemeente ter plaatse, om de Mobiele Eenheid in te zetten om hiermee de openbare orde te herstellen.

Voor de 25-jarige Moerkapellenaar was de inzet van de ME geen reden om naar huis toe te gaan. De man gooide illegaal nitraatvuurwerk naar de ME. De kracht van dit vuurwerk wordt door het OM vergeleken met een handgranaat. Het gevaarlijke vuurwerk suisde langs de hoofden van twee ME’ers en kwam tot ontploffing voor de voeten van de pelotonscommandant. Er raakte niemand gewond. De man werd aangehouden en heeft sindsdien in hechtenis gezeten.

De Moerkapellenaar bekende dat hij het illegale vuurwerk had gegooid en beloofde de rechter dat het nooit meer zal voorkomen. Wel stelde de 25-jarige man dat hij niet gericht naar de ME had gegooid. De man maakte zich voor de rechter zorgen hoe het nu verder moest met zijn bedrijf en zijn aanstaande huwelijk.

De officier van Justitie hechtte meer waarde aan de verklaringen van de aanwezige agenten. Volgens hem heeft de man zich schuldig gemaakt aan een poging zware mishandeling van ME’ers en daarnaast aan het bezit van (zwaar) illegaal vuurwerk. Hij eiste tegen de man negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Ook vroeg de officier voor de komende twee jaarwisselingen om huisarrest.

De rechter veroordeelde de man tot zes maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk. Ook heeft de Moerkapellenaar de komende twee jaarwisselingen huisarrest. Volgens Omroep West hoorde de verdachte het vonnis huilend aan en sloot hij zijn vriendin in de armen voor hij weer teruggebracht werd naar zijn cel.