Oud burgemeester Kats in Veenendaal : ‘mouwen omhoog en aan de slag ‘

Op donderdag 10 januari is Gert-Jan Kats geinstalleerd als burgemeester van de gemeente Veenendaal. In een buitengewone raadsvergadering nam commissaris van de koning Willibrord van Beek de ambteed af waarmee de benoeming definitief werd.

Van Beek vroeg zich af of Kats echt hogerop was gegaan, van het laagste gebied in Nederland gaat hij naar het laagste gebied van de Gelderse Vallei. Verder haalde hij het respect aan die Kats had gekregen vanuit het laagland Zuidplas. De tijden voor burgemeesters worden anders, moeilijker met de manier hoe ze moeten opereren op het gebied van openbare orde.

Loco burgemeester Engbert Stroobosscher riep Kats op met zijn idee met zijn inburgering met twee raadsleden tegelijkertijd leerzaal kan zijn maar vergeet ook niet naast de inwoners te staan en niet boven hen. Aan het einde van zijn verhaal hing hij de ambtsketen van Veenendaal om bij Kats.

Burgemeester Petra Doornenbal-van der Vlist van Renswoude als kleine buurgemeente maar ook namens de burgemeesterskring van de provincie Utrecht had een vooral positief en humoristische insteek. Ze was wel erg kritisch over de vooroordelen vooraf die mensen instaken zonder te weten wie Gert-Jan Kats was. Ze haalde hierbij de quote van Paul van Drenth van Gouwe IJssel Nieuws aan en ook de vele kritieken die klonken via sociale media afgelopen week.

Kats sloot zelf af met een slottoespraak. Hij benadrukte dat hij bestuurder was en niet namens partij-ideologie het ambt had aangenomen. Hij benadrukte hierbij de liefde voor alle inwoners van Veenendaal. Hij is van mening dat we de grote diversiteit van Nederland én in Veenendaal moeten koesteren. In zijn verhaal kwam ook het pleidooi voor zijn manier van werken, met kinderen. Hij wil dan ook starten met het instellen van een kinderburgemeester en kindergemeenteraad. Kats dankte zijn gezin en vooral zijn vrouw dat ze hem hebben gesteund met deze overgang. Zijn vrouw gaat aan de slag in het ziekenhuis in Ede. Ook was hij blij dat zijn ouders en schoonouders aanwezig blijven. Aan het einde kwam zijn oproep om de mouwen omhoog te doen en aan de slag te gaan.

Ondertussen in Zuidplas is vandaag Servaas Stoop als waarnemend burgemeester aan de slag gegaan, door zijn waarnemerschap heeft hij de ambtseed afgelegd bij commissaris van de koning Smit en kan daardoor direct aan de slag.