8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Politie bij kwart van de spoedmeldingen te laat in Zuidplas

Bij een kwart van de noodmeldingen van de politie in Zuidplas zijn eenheden niet binnen de gestelde tijd van 15 minuten ter plaatse. Dat blijkt uit de afgelopen week gepubliceerde CBS-cijfers van de politie. De landelijke norm is dat de politie bij 90% van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Zuidplas scoort in 2018 75,1% en Waddinxveen 83,6%. In de regio scoort alleen de Krimpenerwaard nog slechter met 71,4%.

Het onderwerp is al meerdere keren in de gemeenteraad ter sprake gekomen en afgelopen zomer stelde de VVD fractie hier weer vragen over maar na de zomer zijn de resultaten alleen maar slechter geworden. Dieptepunt was in november (slechts 67,9% van de spoedmelding binnen 15 minuten bereikt): bijna 1/3 van de meldingen wordt dus niet binnen het kwartier gehaald. Gouwe IJssel Nieuws vroeg VVD raadslid Leendert Karreman om een korte reactie : ‘In eerdere beantwoording heeft het college aangegeven dat zij de ontwikkelingen met betrekking tot de aanrijtijden van de politie nauwlettend in de gaten houdt en als er geen verbeteringen optreden blijvende aandacht vragen bij de leiding van de politie. Wij verwachten dat het college hier opvolging aan geeft‘.

Oud-burgemeester Kats heeft bij zijn afscheid nog een opmerking gemaakt dat er wel uitbreiding is toegezegd maar dat er nog geen agenten nog in dienst zijn. In juni 2018 was er extra personeelsuitbreiding toegezegd voor team Waddinxveen-Zuidplas door de korpsleiding. De slechte cijfers zijn geen uitzondering voor 2018, al vanaf 2015, voor het sluiten van het politiebureau, is het men gemiddeld een op de vier keer te laat bij een spoedmelding in Zuidplas.

In de hele regio rond Zuidplas wordt het normpercentage niet gehaald, maar zijn de cijfers wel hoger. Alleen de Krimpenerwaard scoort nog slechter dan Zuidplas. In vergelijking doet qua structuur als gemeente, Lansingerland het wel veel beter maar dat is politie eenheid Rotterdam terwijl Zuidplas onder eenheid Den Haag valt. Overigens kan het operationeel centrum (de meldkamer) zien bij een melding of er bijvoorbeeld een vrije wagen van Rotterdam of Capelle eventueel kan bijspringen.

Advertentie