-1.6 C
New York
vrijdag 28 februari 2020

Gemeenteraad wil zorgvuldigheid en betrokkenheid bij verbeteren dienstverlening Sociaal Domein

De gemeenteraad van Zuidplas was kritisch over het voorstel welke op de agenda van 22 januari stond over het Verbeterplan Integrale Dienstverlening Sociaal Domein. Hiermee wil de gemeente Zuidplas de kwaliteit verbeteren voor inwoners die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van zorg zoals WMO, Jeugdhulp of bijvoorbeeld schuldhulpverlening. Eerder werd de wet maatschappelijke ondersteuning bij gemeenten neergelegd en in 2015 kwam daar ook de jeugdhulp bij. Deze transitie is nu afgerond en kijkt men terug op een roerige periode met wachttijden en financiele tekorten.

De gemeenteraad wilde vooral het samenvatten tot een denkrichting en dat dit plan verder wordt uitgewerkt met partijen. Tijdens de vergadering werd hiervoor zelfs het raadsvoorstel aangepast. Het college wil in een verbeterplan dat het eenvoudig, snel, met kwaliteit en beheersbaar wordt. De zorgverlener wordt dan verdeeld in een Hulp en Ondersteuningsteam (HOT) als 1 loket met diverse zorgverleners en één gemeentelijk Toewijzings Team (GTT) die meer de verwijzingen doen.


Een van de partners die nu al direct hulp verleden is Welzijn Zuidplas via zowel jongerenwerk als via de NPV bij bijvoorbeeld Mantelzorg. Namens hen sprak Ben de Deugd in en was niet blij met hoe het nu geschetst wordt. Zijn organisatie is nu het voorveld en pakken aardig wat hulpvragen op zonder hiervoor een traject bij de gemeenten wordt gestart. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hoe jongerenwerkers met jeugd omgaan en met raad en daad deze jongeren helpen. In het nieuwe model moet dit eerst naar het zogenaamde HOT en is dat een extra schakel en drempel. De Deugd is bang dat hiermee langere processen gaan ontstaan en zijn vrijwilligers dan gaan afhaken. Ondanks gesprekken lijkt er nog steeds niet in de plannen voor te komen.

Benno de Ruiter maakt zich zorgen over de privacy en de AVG als diverse partners data krijgen. Dat moet eerst worden uitgezocht voordat er een besluit genomen kan worden., Dagmar Ambachtsheer van de Christenunie-SGP, zelf ook werkzaam in de jeugdhulp, had haar betoog in een presentatie samengevat. Haar grootste angsten zijn dat er teveel op geld wordt gestuurd en minder op de cliënten zelf. De trap af is een term die volgens haar niet meer gebruikt moet worden, het suggereert dat zorg altijd minder kan wat vaak niet het geval is. Ook hekelde ze de controledrang en ook het idee dat een sociaal teamlid een soort eenheidsworst moet worden. “Samen is niet gelijk” sprak Ambachtsheer met wens dat Sociaal Team leden moeten verbinden door de eigenheid die ze meenemen.

Sep Pouwels van de VVD had een belangrijke tip “Ga één berg tegelijkertijd af anders blijf je hangen en ga je niet vooruit”. Chantal Bon van de Griek (D’66) mist het centraal stellen van de klantvraag in het plan. Verder vindt ze het raar dat het sociaal team alleen tijdens kantooruren bereikbaar is, volgens haar hoor het gewoon 24/7 bereikbaar te zijn. De indicatoren moeten volgens haar SMART meetbaar zijn om zo vinger aan de pols te houden.

Paul van Drenth van NEZ is sceptisch. Hij is verbaasd hoe er toch niet echt wordt geluisterd naar de adviesraad en vreest dat er nog steeds geen oplossing is. Daarmee zal het straks nog duurder worden want budgetneutraal met veranderingen op het vlak van arbeid bestaat niet. Van Drenth vreest dat de prijs van de zorg zo hoog kan oplopen dat het zelfs de te verlenen zorg in de weg kan gaan staan.

Serena Rodenburg (SP) vreest dat door de reorganisatie juist daar geld aan uitgegeven moet worden, geld dat voor zorg dient uit gegeven te worden, de gemeente heeft niet voor niets zorgplicht. De SP juicht het toe dat er minder geld naar bureaucratie gaat maar een maximaal budget voor zorgplicht is niet de juiste wijze. Verder wil Rodenburg het makkelijker maken voor als familie helpt met bijvoorbeeld steunen in een toilet aanbrengen, daar hoort een makkelijke manier voor declareren voor komen in plaats dat een dure aannemer wordt ingehuurd.

Jacques Bovens van PvdA/Groenlinks heeft grote twijfels bij de verandering van het sociaal team naar een nieuwe naam. Hij is vooral van mening dat dit team juist erkenning verdiend en vandaar uit de verbetering moet worden toegepast in plaats dat de indruk gewekt wordt dat er een streep onder het verleden moet komen.

Na alle partijen aangehoord te hebben geeft wethouder de Haas aan dat de toegang echt beter moet voor inwoners. Maar hij stelt ook dat er nu een denkrichting vastgesteld wordt en dat er verder met de partners moet worden uitgewerkt met een plan waar ook de financiën bij zijn. Mocht het plan lukken dan zal dat voor de zomer weer naar de gemeenteraad terugkomen.

Volg het laatste nieuws

2,155FansLike
272VolgersVolg
420VolgersVolg