Agenten hebben geen schuld aan overlijden van man in Waddinxveen

Overleden man Waddinxveen

Het kan de politie niet worden aangerekend dat een 39-jarige man is overleden bij een aanhouding in Waddinxveen februari 2018. Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie na een uitgebreid onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn deze week bekend gemaakt. Het handelen van de agenten die ochtend was volgens het OM rechtmatig. Uit onderzoek blijkt niet dat hun handelen heeft bijgedragen aan het overlijden.

De 39-jarige man vertoonde op vrijdag 2 februari 2018 kort voor 6.00 uur verward gedrag op de openbare weg in Waddinxveen. De politie besloot daarop hem onder controle te brengen. Toen hij zich daartegen verzette, brachten de agenten hem op zijn buik naar de grond om handboeien te kunnen aanbrengen. Op enig moment bleek hij onwel te zijn geworden. Er werd een ambulance gebeld en de politie begon met hulpverlening. Om 6.35 uur kwam de man te overlijden. Het voorval vond plaats voor het politiebureau in Waddinxveen.

De Rijksrecherche startte onder leiding van een officier van justitie een uitvoerig onderzoek. Er is onder meer sectie verricht en toxicologisch onderzoek gedaan. Naar aanleiding van rapportages zijn door het Openbaar Ministerie nog aanvullende vragen gesteld aan de patholoog. Duidelijk is geworden dat het handelen van de politie niet heeft bijgedragen aan het overlijden van de man. Op verzoek van de nabestaanden doet het Openbaar Ministerie geen verdere mededelingen over de doodsoorzaak.

Optreden politie

Op een video die vlak na het trieste voorval is gepubliceerd is te zien dat de agenten enkele klappen geven op het lichaam van de man. Het gaat om het toebrengen van een zogeheten pijnprikkel, om te zorgen dat iemand die zich hevig verzet de spieren niet meer aanspant en geboeid kan worden. Deze methode wordt tijdens trainingen aangeleerd.

Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van het onderzoek dat de agenten het overlijden van de man niet kan worden aangerekend. Zij zullen dan ook niet worden vervolgd. Zowel de agenten als de nabestaanden van de 39-jarige man zijn van dit eindoordeel op de hoogte gebracht.