8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Oppositie gaat niet nogmaals zelfde inbreng geven en zwijgt bij behandeling beleidsplan Sociaal Domein

De oppositiepartijen van de gemeenteraad in Zuidplas, D’66 – SP – PvdA/Groenlinks en NEZ weigerden bij de behandeling van het beleidsplan sociaal domein een inbreng te geven. De oppositie is erg ontevreden over de kwaliteit van de stukken en het ontbreken van eerdere inbreng. Ze willen door het zwijgen een signaal aan het college geven. De coalitiepartijen zijn erg verbaasd over de houding van de oppositie en wilden het wel bespreken. Omdat de coalitie de meerderheid heeft bleef het op de agenda staan en werd het besproken. Het college van B&W vonden het jammer dat de inbreng van de oppositie ontbrak. Wethouder Verbeek sprak juist over een goed stuk ondanks toch ook kritiek uit de coalitiefracties.

Verklaring oppositie :
De afgelopen maanden is de gemeenteraad, samen met andere belanghebbenden, meermaals gevraagd tijdens informatiebijeenkomsten , huiskamersessie etc om input te geven op beleidsstukken over het sociaal domein. Helaas was bij de behandeling (22 januari) van het verbeterplan integrale dienstverlening sociaal domein al duidelijk dat deze input niet was meegenomen. Dit resulteerde in het verbouwen van het verbeterplan naar een denkrichting.

Tot onze verbazing blijkt dat ook in het vanavond te behandelen Integraal Beleidsplan Sociaal Domein dat deze punten weer niet zijn meegenomen . Aangezien dit weer niet is gebeurd vinden wij dat alle belanghebbenden inclusief de gemeenteraad niet serieus worden genomen.

Dat constaterende heeft de gezamenlijke oppositie besloten om voor nu niet nogmaals verbeterpunten in te brengen en zich te onthouden van commentaar bij de behandeling in de gemeenteraad. Hiermee willen we een krachtig signaal afgeven dat participatie van inwoners, belanghebbenden en de gemeenteraad serieus moet worden genomen en dient te worden meegenomen in beleidsplannen. We begrijpen dat er hiermee het proces stilvalt. Maar met het zomaar akkoord gaan met deze plannen zijn de inwoners de dupe

Raadslid Pouwels (VVD) kwam met een compliment aan het college maar stelt ook dat het document nog niet volledig is. Ze noemt het meer een denkrichting welke na aanpassingen in het stuk klaar voor besluit is. Ze is ook van mening dat inbreng van de Adviesraad duidelijker en structureler meegenomen moet worden .

Ambachtsheer (Christenunie/SGP) is kritischer op het integrale beleidsplan en heeft aardig wat inhoudelijke punten. Ze benadrukt de rol van het gezin in het plan. Ze vraagt dan ook het plan terug te nemen want je moet een plan bouwen op fundament maar onder dit plan is de cement nog niet uitgehard. Net als de oppositie stelt ze dat de inbreng van 22 januari niet meegenomen is.

De Ruiter (CDA) is als laatste spreker ook niet blij met het plan wat er nu besproken is. “Hoe kan de gemeenteraad nu besluiten als de huidige situatie niet duidelijk is? Hij is ook van mening dat er op prioriteiten gestuurd gaat worden en ziet liever op doelen gestuurd wordt. Ook wil hij weten of er gekeken wordt hoe de bewoners zelf denken over doelen, prioriteiten en visie op dit onderwerp. Hij mist de uitwerking van de integrale aanpak.

Wethouder de Haas betreurde namens het college dat niet de hele gemeenteraad met een inhoudelijke inbreng komt. “Juist daar is de opiniërende vergadering voor bedoeld voor het ophalen van de inbreng van ALLE partijen”. Wethouder Verbeek voegde hieraan toe dat het stuk goed was maar nog beter gaat worden. Misschien wordt er dan ook naar de schrijfwijze en het taalgebruik gekeken van het stuk want dit was moeilijk te doorgronden qua taalgebruik.

Na beantwoorden van wat vragen werd het stuk teruggetrokken en zal na verbetering terugkomen in de gemeenteraad.

Advertentie