8.5 C
New York
woensdag 21 april 2021

Tarieven afvalstoffenheffing hoogst waarschijnlijk omhoog na tegenvallers

De gemeente Zuidplas verwacht een tegenvaller van bijna 370.000 euro op het gebied van afvalverwerking. Dat schrijft wethouder Jan Willem Schuurman in een informatienota aan de gemeenteraad.

Er zijn volgens de wethouder 3 oorzaken aan te wijzen: De hogere belasting op restafval van de rijksoverheid en de hogere kosten na een Europese aanbesteding van het verwerken. Ook de kosten voor de verwerking van GFT afval zijn licht gestegen. Het tekort is ook groter geworden doordat het ingezamelde plastic €100.000 euro minder oplevert dan begroot.

Alle kosten en baten van de gemeentelijke afvalverwerking komen uit één pot, een zogenaamde egalisatiereserve. Hierdoor is de kans groot dat de inwoners in 2020 meer belasting moeten gaan betalen voor het afval. De afgelopen jaren is het saldo van deze reserve minder geworden door stijgende kosten van verwerking en heffingen. In 2020 werd al een tekort verwacht maar door deze tegenvaller is dat tekort er al in 2019. Daardoor zal de gemeente al bij de voorjaarsnota moeten bekijken hoe het tekort opgelost kan worden. Dan zal dus ook worden gekeken naar de mogelijkheden ten aanzien van een tariefsverhoging .

Naast de nu bekendgemaakte financiële tegenvaller zal ook de reserve aangevuld moeten worden. Door eerdere tegenvallers is een deel van de reservepot gebruikt. In Zuidplas is de afvalstoffenheffing tussen 2014 en 2019, met een gemiddelde van 40 euro variabele kosten per huishouden, gedaald van €286,- naar €250,-. Het is niet de bedoeling dat deze reserve wordt aangevuldmet andere geldbronnen, zoals de algemene gemeentelijke reserve, die niets met afval te maken hebben. Hierdoor zal de afvalstoffenheffing moeten gaan stijgen. Deze stijging kan volgens schattingen ongeveer tussen de 30 en 50 euro per gezin per jaar worden. Later dit jaar mag de gemeenteraad zich buigen over dit probleem.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg