8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Vrouwendag met ‘Vrouwenkiesrecht 100 jaar’

Op internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, wordt er in het leescafé in de ‘Batavier’ de expositie geopend ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’ geopend. Aansluitend wordt er een reünie gehouden, georganiseerd door drie oud-voorzitters van de Nieuwerkerkse Vrouwenraad.

De tentoonstelling is van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. Samensteller Adri den Boer start om 13.30 uur met een lokale toelichting op het onderwerp. Adrie Volder-van Hulst, oud-raadslid en oud-wethouder, maar ook oud-voorzitter van de Vrouwenraad, verricht dan de openingshandeling. (Zij verwijdert een afdekkende grote raadsfoto van 1929 zonder vrouwen en dan toont de vitrine er één van 1966 met twee vrouwen erin, foto boven aan artikel) Aan het recht om gekozen te worden leek bij Nieuwerkerkse vrouwen weinig behoefte. Bep Bier-Reitsma (VVD) werd in 1953 Nieuwerkerks eerste vrouwelijke raadslid. Lijntje Tom (PvdA) volgde in 1958 als tweede. De vitrine-expositie is tot in de zomer te zien.

Op 8 maart zal aansluitend een high tea worden gehouden. Er is geprobeerd zoveel mogelijk oud-leden van de Vrouwenraad te bereiken, maar dat is niet in alle gevallen gelukt. Ben je oud-lid van de Vrouwenraad en heb je nog geen uitnodiging ontvangen, meld je dan aan bij Adrie Volder-van Hulst, tel 0180-318179 of e-mail a.c.vanhulst@online.nl.

Advertentie