Veel Moerkapellenaren kandidaat voor verkiezingen Hoogheemraadschap

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor het hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard. Er is een informatie pagina over de verkiezingen en mocht u het nog niet weten is er een stemwijzer. Gouwe IJssel Nieuws ging op zoek naar kandidaten uit onze gemeente die op redelijk verkiesbare plaatsen zijn opgenomen. Hiervoor zijn de sites van de partijen geraadpleegd en dat was soms al erg zoeken. Sommige partijen houden er niet van om inwoners aan te trekken of de informatie volledig neer te zetten.

Gelukkig is er dan nog het proces verbaal van het hoogheemraadschap met alle informatie. Het hoogheemraadschap kent 21 zetels die met deze verkiezingen verkozen kunnen worden. 9 zetels worden op een andere manier ingevuld zoals via LTO voor en via de kamer van Koophandel. De vergadering wijst een dagelijks bestuur aan die nu uit 4 hoogheemraden bestaat De voorzitter van beiden besturen is de dijkgraaf die door de kroon wordt aangesteld. De secretaris-directeur zit ook in het dagelijks bestuur. Hoogheemraden blijven onderdeel van het algemeen bestuur met stemrecht.

Er doen dit jaar 8 partijen mee waarvan 5 landelijke partijen. Van de drie water partijen heeft Water Natuurlijk diverse oud D’66 wethouders op de lijst staan maar ook een oud CDA wethouder. Grote landelijke partijen zoals Groen Links, SP en PVV doen niet mee, net als nieuwkomers Forum voor Democratie en Denk.

Van de 146 kandidaten is 85% man en 15% vrouw. Water Natuurlijk is het meest vrouw vriendelijk met 39% aan vrouwelijke kandidaten, SGP-Christenunie het minst met 6,7%. Van de 25 kandidaten uit Zuidplas zijn er 4 een vrouw. Van deze Zuidplas kandidaten komen er 9 uit Moerkapelle, 6 uit Nieuwerkerk en Zevenhuizen en 4 uit Moordrecht.

Lijst 1 : VVD
De VVD heeft nu 4 zetels en een kleine kieslijst. Daarop prijkt slechts 1 inwoner uit Zuidplas en pas op een onverkiesbare 9e plek, oud wethouder Joke Vroegop uit Moordrecht die in 2016 opgestapt is. Naast Vroegop staat ook oud wethouder Hofstra uit Waddinxveen verkiesbaar.

Lijst 2 : Water Natuurlijk
Water Natuurlijk is een echte waterschapspartij die alleen aan waterschapsverkiezingen mee doen. Ook hier slechts 1 lokale kandidaat, oud wethouder voor het CDA uit Moordrecht Ron Gast die nu al lid is van het algemeen bestuur.

Lijst 3 : PvdA
Ook de PvdA heeft maar een kandidaat uit Zuidplas en óók weer een oud wethouder van Zuidplas, Arjan Hazelebach uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Deze staat op verkiesbare tweede plek op de lijst.

Lijst 4 : CDA
Het CDA heeft een lange lijst met kandidaten en helemaal op plek 14 komt er een Zuidplas kandidaat voor, Tinet de Jonge uit Zevenhuizen. De Jonge is ook fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad van Zuidplas. Met deze lage notering is ze niet snel verkiesbaar en hiermee meer lijstvulling, net als bij Vroegop bij de VVD.

Lijst 5 : SGP-Christenunie
Bij deze combinatie van twee partijen staan van de 30 kandidaten er maar liefst 10 uit Zuidplas. Hiervan komen er maar liefst zeven (!) uit Moerkapelle waaronder de lijsttrekker Martin van der Spek en zijn nummer 2 Greet van der Bergh-Kempenaar. Verder staat gemeenteraadslid Verdoes en oud wethouder van Loon uit Nieuwerkerk aan den IJssel op de lijst. De fractie bestaat nu uit 2 leden in het algemeen bestuur.

Lijst 6 : 50Plus
Deze partij kent slechts 6 kandidaten waaronder huidig lid van het algemeen bestuur Aad de Man uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij is de enige Zuidplassenaar op de lijst. Naast de Man heeft 50Plus nog een lid in het algemeen bestuur.

Lijst 7 : AWP niet politiek wel deskundig
Deze partij heeft negen kandidaten maar geen één daarvan komt uit Zuidplas. In het algemeen bestuur heeft deze partij maar 1 zetel.

Lijst 8 Ons-Platteland
Deze partij kent diverse kandidaten uit Zuidplas waaronder nummer 2 Paul Oudijk uit Moordrecht en Teun Biemond uit Moerkapelle. In totaal staat deze partij, die zich alleen richt op het waterschap op 10 Zuidplas kandidaten. In het algemeen bestuur heeft deze partij maar 1 zetel.