Slechts één kandidaat uit Zuidplas op verkiesbare plek verkiezingen Provincie Staten

Wie op 20 maart 2019 op een lokale kandidaat wil gaan stemmen komt snel bedrogen uit, slechts vier van de 541 kandidaten komt uit de gemeente Zuidplas. Dat blijkt uit een analyse van de kieslijsten voor de verkiezingen die vastgesteld zijn voor de kieskring Leiden waar Zuidplas onder valt. Twee kandidaten uit Nieuwerkerk en twee uit Zevenhuizen, geen kandidaten uit Moerkapelle of Moordrecht.

Van de vier kandidaten staat er maar 1 op een verkiesbare plek, Arjan Witte van de Christenunie uit Zevenhuizen. Zijn dorpsgenoot Tinet de Jonge, die ook op de lijst voor waterschap staat en fractievoorzitter is in de gemeenteraad van Zuidplas, staat op een onverkiesbare 27e plek. Collega Jan Baas uit de gemeenteraad staat ook op een 27e plek voor de SP op de lijst. Bij D’66 heeft oud wethouder Rik van Woudenberg ook een plekje gekregen op de 23e plaats van de lijst.  Dit aantal staat in schril contrast met de 25 kandidaten die op de lijsten van het waterschap prijken.

In het kiesdistrict Leiden doen 16 partijen mee, de partij Jezus Leeft doet niet mee in dit kiesdistrict en heeft alleen een lijst in Dordrecht.  Maar waarom zo weinig lokale kandidaten? Hiermee lijkt het wel of de provincie niet leeft maar Zuidplas ook niet leeft bij de provincie. En dat terwijl er grote belangen zijn zoals de ontwikkeling van het vijfde dorp in de Zuidplaspolder, bedrijventerreinen, het openbaar vervoer, bodemdaling  en het milieu onderwerpen zijn van de provincie.