8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Gemeenteraad vindt PvdA/GroenLinks voorbarig met voorstel verbeteren vaccinatiegraad

De fractie van PvdA/GroenLinks is voorbarig met haar ideeën om extra maatregelen te nemen om de vaccinatiegraad omhoog te werken in de gemeente Zuidplas. Die conclusie kan getrokken worden na de reacties van de andere fracties en het college tijdens de gemeenteraadsvergadering van 5 maart 2019. De partij had een discussienota op de agenda gezet omdat zij zich zorgen maakten om de vaccinatiegraad in de gemeente en hadden voorgesteld dat Zuidplas extra maatregelen moest nemen. Vanuit de Rijksoverheid heeft Staatssecretaris Blokhuis in november 2018 al maatregelen voorgesteld om de verder dalende vaccinatiegraad een halt toe te roepen.

Deze maatregelen van Blokhuis zijn voor de andere fracties voorlopig genoeg. Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP) was van mening dat PvdA/GroenLinks juist de mensen banger maakt dan noodzakelijk : “U maakt met de media aandacht de angst alleen maar groter.Laten we nu eerst de maatregelen van Blokhuis afwachten alvorens extra maatregelen te vragen”.

Serena Ruifrok-Rodenburg (SP) pleitte vooral voor goede voorlichting op de site want wat er nu op internet staat is vooral vol wantrouwen. Tinet de Jonge (CDA) onderschreef deze mening en wil wel weten waarom de vaccinatiegraad lager is in Zuidplas. Jan Ambachtsheer(VVD) is van mening dat gemeentelijke maatregelen niet werken want besmettingsgevaar stopt niet bij de gemeentegrens. Hij wil, net als Chantal Bon (D’66) eerst afwachten wat de effecten zijn van de “Blokhuis” maatregelen alvorens verder te kijken.

Door dit onderwerp zo in de media te brengen wordt de angst onnodig vergroot

Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP)

De raad gaf hiermee een duidelijk statement af aan de PvdA/GroenLinks fractie. Wethouder de Haas had wel tips gehoord waar hij wel wat mee ging doen zoals de suggestie van de SP over meer informatie op de website maar verdere maatregelen zoals een extra folder vond hij nog overbodig en wil, net als de raad, de effecten van de nieuwe maatregelen afwachten. Wel zegde hij toe de raad goed te informeren over de cijfers van het Rijks Vaccinatie Programma.

Martin Damen van de PvdA/GroenLinks is niet overtuigd van de kritieken en hij noemde het een gevaarlijke positie van de raad en college dat zijn voorstel nu geen steun krijgt. Damen was het niet eens met de beschuldiging dat hij angst had gezaaid met het toesturen van de nota naar de pers. Dagmar Ambachtsheer vroeg zich af of dit wel is wat de partij wil gelet op de vele negatieve reacties zoals” Ik wist niet dat het zo slecht was in Zuidplas”. Damen was het hier niet mee eens. Hij beloofde dat hij de vaccinatiegraad nauwlettend in de gaten blijft houden.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg