8.5 C
New York
vrijdag 29 mei 2020

100 jaar vrouwenkiesrecht met reünie voor vrouwenraad Nieuwerkerk

Op vrijdag 8 maart was er een reünie van de vrouwenraad Nieuwerkerk aan den IJssel op de dag voor de vrouw in de Batavier in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op 18 september 1919 ondertekende Koningin Wilhelmina de wet die het volledige kiesrecht aan vrouwen toekende en dat wordt herdacht met een tentoonstelling in de vitrine van de Oudheidskamer in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Om die reden was Adri den Boer ook aanwezig en hij kan altijd veel vertellen over de geschiedenis van Nieuwerkerk. Als samensteller van de vitrine vertelde hij hoe dat vrouwenkiesrecht ooit is ontstaan en hoe er in Nieuwerkerk mee omgegaan werd. De eerste vrouw die op een , onverkiesbare, plek op de kandidatenlijst kwam was Jaan van der Vloot van Vliet-de Man voor de SDAP in 1927.

Pas in 1953 kwam de eerste vrouw in de gemeenteraad van Zuidplas. Bep Bier-Reitsma voor de VVD en volgens den Boer kwam dit omdat de mannen geen tijd hadden. Den Boer benadrukte dat het heel bijzonder was omdat gehuwde vrouwen toen nog handelingsonbekwaamheid werden geacht. Zo mocht mevrouw Bier op de eerste verdieping van het raadhuis wel stemmen over onderwerpen maar op de begaande grond mocht ze geen paspoort aanvragen. in 1957 werd deze wet van handelingsonbekwaamheid afgeschaft. In 1958 kwam Lijntje Tom ook als vrouw erbij als raadslid van de SDAP. Adri Volder was voor de VVD de eerste wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De vrouwenraad had vooral als doel om de emancipatie te bevorderen. Waar oud voorzitter Adri Volder en oud raadslid Joke van Gelderen trots op zijn is dat ze juist heel breed waren qua samenstelling. Van liberaal en gereformeerd naar sociaaldemocraat was de oorsprong en ging vooral over zaken waar de vrouwen aandacht voor wilde hebben zoals bijvoorbeeld huisvesting. Volder haalde nog een herinnering op “om aandacht voor de emancipatie te vragen hebben we een keer met alle vrouwelijke raadsleden uit protest het feministische tijdschrift Opzij gaan lezen tijdens de vergadering”.

Adri Volder mocht dan ook de tentoonstelling openen maar niet zonder haar dank uit te spreken voor de voorbereidingen en de inbreng van Adri den Boer. Hierna gingen de mannen allemaal weg en konden de dames de high tea voortzetten.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg