Grote opkomst tijdens cultuuravond gemeente Zuidplas

Tijdens de cultuuravond van de gemeente Zuidplas op dinsdagavond 12 maart in de pub van Swanla was er een grote opkomst en werd er hard gewerkt aan diverse stellingen. Deze avond moet gaan leiden tot een nieuwe cultuurvisie. De vorige is in 2011 opgesteld en is volgens wethouder Jan Verbeek toe aan hernieuwing.

Een van de centrale thema’s tijdens de discussie is en blijft de rol van de dorpen in het culturele programma. De meningen verschillen nogal van 1 centraal cultuurhuis tot aan ieder dorp een eigen cultuurplek. Een van de deelnemers schetste de situatie treffend “Elk dorp kent een eigenheid en een eigenwijsheid”. Diverse organisaties uit Moordrecht vonden wel dat zij als enig dorp geen echt podium hadden die wel in andere dorpen is.

Tijdens 6 rondes werden de aanwezigen gevraagd om bij de tafelheer of dame met elkaar in discussie te gaan over een stelling. De tijd was 10 minuten maar bleke vaak veel te kort te zijn en moest worden gestopt met een bel. De samenstelling van de groep was divers, van dans tot beeldende kunst, van klassiek orkest tot shantykoor, van theater tot aan historie en daarbij ook aanwezigheid van de jongerenraad die de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen aardig liet zakken. Daar zit misschien dan ook de sleutel naar de toekomst. Betrek meer jongeren bij cultuur en zie ze als verbindende factor.

Marieke van Rossem van de jongerenraad : “Wij vonden het wel interessant om te zien hoe andere mensen er over denken, wij hadden ons nog niet in verdiept maar door te luisteren naar de visies van andere mensen konden wij ons ook duiden in de discussie”. Rachèlle Stormbroek vult haar aan : “Op het laatst kom je tot leuke ideeën ook voor de jeugd en hoe je het in beeld brengt voor de jongeren”. De jongerenraad zag ook dat men te makkelijk denkt over communicatie “Men denkt dat je even het wel gaat brengen op sociale media terwijl daar bedrijven hele marketing afdelingen op gaan zetten. Daar ligt wel een uitdaging” aldus Marieke die communicatie en marketing studeert aan de universiteit.

Dit was inderdaad ook een uitkomst dat er te weinig bekend is wat er speelt en dat men vaak te veel dingen tegelijkertijd worden gehouden die elkaar in de weg zitten. Uiteraard ontbrak ook de aandachtsdiscussie niet, de dans vond dat ze te weinig aandacht kregen maar dat vond ook de klassieke muziek en het theater. Jan Verbeek was blij met de uitkomst van de avond maar heeft ook wel nog wat huiswerk. (Foto’s : Jacolien Rog)