8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Expositie ‘Groei’ van Nieuwerkerse Marlonneke Willemsen in Natuurhistorisch museum

De Nieuwerkerkse fotograaf Marlonne Willemsen mag haar project ‘Groei’ exposeren in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Op zaterdag 8 juni om 17:30 uur zal fotograaf Francois Hendricx de tentoonstelling openen. Marlonneke is al jaren bezig met het project ‘Development’ om vanaf het prilste start de groei van een dier vast te leggen.

Vijf jaar geleden begon zij met het vastleggen van de ontwikkeling van jonge dieren in de eerste weken van hun leven. Eerst fotografeerde zij klassieke huisdieren, zoals hond, kat en cavia, maar later breidde ze haar project uit met vogels, vissen, reptielen, amfibieën, insecten en weekdieren zoals postduif, pantsermeerval, rouwgekko, pijlgifkikker, wandelende tak en het slakje Clea helena.

Marlonneke Willemsen

De foto’s laten systematisch en in close-up zien hoe ingrijpend het uiterlijk van de dieren in de eerste levensweken verandert, en ook dat ze in korte tijd fenomenaal kunnen groeien. Hiervoor werkte Marlonneke samen met professionele kwekers en fokkers, en volgde ze – om niets te missen – ook de groei en ontwikkeling van een aantal dieren die bij haar thuis werden geboren.

Gouwe IJssel Nieuws vroeg aan Marlonneke meer over de komende expositie : Wat kunnen de bezoekers verwachten bij de tentoonstelling in het natuurhistorisch museum Rotterdam ?  “Er zullen 14 series van het project te zien zijn. We hebben geprobeerd om een mix te maken van verschillende diersoorten; zoogdieren, vogels, een vis, insecten, reptielen, amfibieën en een weekdier. Ook zullen de twee nieuwste series van de inheemse soorten, de Bruine kikker en het Koolwitje, te zien zijn“.

Je hebt diverse series gemaakt en op sociale media ben je altijd erg blij als een serie geslaagd is. Volgende week is de opening, hoe voelt dat?
Toen ik, een aantal jaar geleden, met de eerste foto’s van het project meedeed aan Pinkst’Art, kreeg ik van iemand een kaart van het Natuurhistorisch museum Rotterdam van de expositie ‘vogels huilen niet’ van fotografe Anjès Gesink. Vanaf dat moment is het altijd een soort doel geweest om de foto’s te mogen exposeren in het Natuurhistorisch. Het is super dat het gelukt is om genoeg verschillende soorten bij elkaar te krijgen en dat het museum me de kans gegeven heeft om ze daar te mogen exposeren“.

Ga je de aankomende tijd door met dergelijke series of ga je weer iets anders doen? “Voorlopig ben ik nog lang niet klaar met dit project. De volgende series staan ook al weer in de planning; volgend voorjaar hoop ik eindelijk lammetjes te kunnen fotograferen. Daar ben ik al langer mee bezig, maar ik was steeds of te laat of er ging iets mis met de geboorte. Verder ben ik in contact gekomen met iemand die schorpioenen kweekt en die graag wil helpen en er zijn plannen voor nieuwe reptielenseries. Ook zou ik nog graag andere vogelsoorten willen fotograferen, wil ik, naast de bodemvissen, ook een ‘zwemmende’ vis aan het project toevoegen en zou ik een keer een groter dier, zoals een kalfje of een veulen, willen fotograferen, omdat daarbij weer hele nieuwe uitdagingen om de hoek komen kijken“.

De voorstelling “groei” is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag 11.00 – 17.00 uur en de toegang is 7 euro, het museum is te vinden aan de Westzeedijk 345 (Museumpark) in Rotterdam.

Advertentie