8.5 C
New York
vrijdag 29 mei 2020

Vasthouden van mobiele elektronische apparatuur per 1 juli a.s. verboden voor bestuurders van alle voertuigen

Met ingang van 1 juli 2019 zijn de regels voor het gebruik en zelfs het vasthouden van mobiele elektronische apparatuur in het verkeer aangescherpt. Doel is het terugdringen van het aantal ongevallen dat door afleiding door o.a. de smartphone wordt veroorzaakt. Door wijziging van de regels is het voor de politie makkelijker om te handhaven op het gebruik van mobiele apparatuur.

In het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) wordt artikel 61a flink uitgebreid. In dat artikel wordt momenteel gesproken over het verbod om een mobiele telefoon ‘vast te houden’ door bestuurders van motorvoertuigen.

Waar eerst sprake was van uitsluitend ‘bestuurders van motorvoertuigen’ geldt de regel nu voor bestuurders van welk voertuig dan ook, met of zonder motor. Dus deze regels is ook voor fietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig van toepassing.  Ook werd in het oorspronkelijke artikel gesproken over een ‘mobiele telefoon’, en dat verandert per 1 juli in ‘mobiele elektronische apparatuur’. Hieronder valt uiteraard de smartphone, maar ook een tablet of een MP3-speler.

Verkeersdeelnemers die geen voertuig besturen (voetgangers, ruiters) mogen een mobiel elektronisch apparaat vasthouden, mits zij hiermee geen gevaar veroorzaken voor andere weggebruikers.

Nieuw is ook de mogelijkheid voor politie om bestuurders van een voertuig met een kenteken te bekeuren: deze personen kunnen op kenteken bekeurd worden als zij een mobiel elektronisch apparaat vasthouden. Dat betekent dat de politie iemand niet meer hoeft aan te houden en een bekeuring hoeft uit te schrijven, maar dat de boete via het CJIB automatisch bij de eigenaar van het voertuig in de brievenbus valt. Dit zal voor veel automobilisten een grote pakkans betekenen. En voor overige weggebruikers mogelijk een grotere kans om veilig(er) thuis te komen.

Met alle moderne apparatuur is het nauwelijks nog noodzakelijk een mobiel elektronisch apparaat vast te houden: dicteer- en voorleesfuncties zorgen ervoor dat het apparaat ook kan worden gebruikt zonder dat dit apparaat vastgehouden hoeft te worden. Bedenk echter wel, dat het verkeer de volle aandacht van verkeersdeelnemers nodig heeft en dat ook een handsfree telefoongesprek gevaar kan opleveren.

De politie laat weten serieus in te zullen zetten op het terugdringen van het gebruik van mobiele elektronische apparatuur door bestuurders. Per 1 juli zal hierop streng worden toegezien en schrijven politie en handhaving direct bekeuringen uit. Het betrapt worden op het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat resulteert in een boete van € 95 voor een fietser, en van € 240 voor een automobilist. En dat exclusief € 9 administratiekosten.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg