8.5 C
New York
donderdag 3 december 2020

Bückeburg en Zuidplas herbevestigen stedenband

De gemeente Zuidplas en partnerstad Bückeburg uit Duitsland hebben op zaterdag 9 juni hun vriendschap opnieuw bevestigd. Deze vriendschap bestaat al 45 jaar en is ooit gestart met de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

Elke vijf jaar vindt deze herbevestiging plaats en ditmaal werd het gekoppeld aan de feestelijke opening van het nieuwe gemeentehuis en het pinksterkamp van de jeugdbrandweerkorpsen van Bückeburg en Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit kamp is altijd een grote happening voor de kinderen. Scholen, ondernemers, scouting, voetbal- en zwemverenigingen en sinds dit jaar de hockey hebben op diverse manieren contact met de zustergemeente.

Waarnemend burgemeester Stoop en Bückeburg burgemeester Brombach tekenden in sporthal Parkzoom de samenwerkingsovereenkomst. Brombach haalde in zijn toespraak aan dat er gewaakt moet worden dat rechts-nationalisme die vriendschappen niet in gevaar mag brengen. Stoop bracht de overleden Joop Gallé, Teun den Ouden en Wolfhard Müller in herinnering als voorvechters van deze vriendenband.

De afgelopen jaren is er door het comité Internationale Betrekkingen hard gewerkt voor meer draagvlak in de gemeente. sinds 2011 was er weinig officiële uitwisselingen omdat de gemeente het “terug had gegeven aan de samenleving”. Nu lijkt dit terug te zijn naar de gemeente en is er meer politieke steun. Raadsleden Bon-Van de Griek (D’66) en Rodenburg (SP) gaan het bestuur versterken. Elk jaar stuurt de gemeente een delegatie naar het Grünkohlessen in de Duitse plaats.

Voorzitter Aad Stuijvenberg van het comité Internationale Betrekkingen vertelde dat de nieuwe burgemeester de stedenband zal moeten onderschrijven, dat staat in zijn of haar functieprofiel. Hiermee lijkt ook de stedenband in de toekomst gered en kan deze versterkt worden.

De delegatie uit Bückeburg gaat dit weekend ook onder andere het foodtruckfestival en molen Windlust bezoeken.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
553VolgersVolg