-->
8.5 C
New York
woensdag 5 oktober 2022

Gemeente en provincie schrikken van weerstand tegen snelfietspad

De provincie Zuid Holland en de gemeente Zuidplas zijn geschrokken van de lokale weerstand tegen het snelfietspad F20 door Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat bleek uit de reacties van inwoners voor en tijdens de bewonersavond op maandag 17 juni in de Brede School in Moordrecht.

Het snelfietspad moet ongeveer 200 automobilisten uit de auto op de fiets krijgen, dat is de verwachting bij de aanleg van deze snelfietsroute. Daarom wordt er 5 miljoen uitgetrokken om het pad aan te leggen. In veel gevallen worden gewone straten omgebouwd tot fietsstraten waarbij het zwaardere verkeer zoals een auto te gast is.

Het snelfietspad tussen Gouda en Rotterdam komt via de Oostringdijk en Westringdijk voor de bebouwde kom van Moordrecht om over een nieuw aan te leggen Boezembrug het fietspad naast de dijk te volgen richting Nieuwerkerk. In Nieuwerkerk wordt bij de Vijf Boeken de s’-Gravenweg aangedaan tot aan de grens met Capelle aan den IJssel.  Over dit tracé zal na het zomerreces de gemeenteraad een besluit moeten nemen. Volgens de regionale werkgroep is het tracé al vast gesteld.

In Moordrecht zijn de bewoners van de West en Oostringdijk het niet eens met het plan. Volgens Europese normen is de weg te smal en gaat het fietspad overlast opleveren. Op de Oostringdijk is de weg soms maar 3 meter breed en gebruik van snelle fietsen zoals een Speed Pedelec gaat het gevaar alleen maar vergroten. De inwoners pleiten dan ook voor een fietspad buiten de bebouwde kom om.

In Nieuwerkerk heeft de belangenvereniging s’-Gravenweg ook haar bedenkingen. OP het laatste deel tussen de Kerklaan en de Vijf Boeken zijn veel bedrijven gehuisvest hoe kunnen die straks hun leveringen gaan krijgen met de vrachtwagens. De belangengroep gaat graag verder in gesprek met de provincie en gemeente over het vervolgtraject.

Dat geldt ook voor het actiecomité in Moordrecht dat boos is over de route. Deze groep was aanwezig en liet duidelijk merken dat ze het niet eens zijn met de plannen. De gemeente hield op 17 juni een informatie inloopavond waar heel veel inwoners op af kwamen. De grote opkomst heeft zowel de provincie als de gemeente verrast.

Gouwe IJssel Nieuws bracht eerder al de route naar buiten vanuit een raadsinformatiebrief van de gemeente Gouda. Tot aan deze avond is er niets geïnformeerd aan de inwoners én aan de gemeenteraad door de gemeente Zuidplas en op persvragen werd afhoudend gereageerd. Door de aanwezigheid van gemeenteraadsleden en de grote opkomst worden de plannen mogelijk nog aangepast voordat het definitief naar de gemeenteraad gaat.

Advertentie