8.5 C
New York
zaterdag 6 juni 2020

Nederlandse vlag nu voor altijd in de raadszaal

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 juni is er een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend door ChristenUnie-SGP, VVD, CDA en PvdA/Groenlinks. In de motie werd de volgende oproep gedaan : “Om de Nederlandse vlag permanent in de raadzaal van de gemeenteraad van Zuidplas te plaatsen voor 1 september 2019“.

Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie-SGP) geeft als onderbouwing van het voorstel aan :”In een volksvertegenwoordigend orgaan in Nederland, behoort de Nederlandse vlag te staan. Deze vlag staat symbool voor onze vrijheid, voor onze democratie en voor de eenheid in ons land. Het is dus een verbindend symbool. In de nieuwe raadzaal is het koninklijk echtpaar geportretteerd, de Nederlandse vlag is een mooie aanvulling daarop“.

In een volksvertegenwoordigend orgaan in Nederland, behoort de Nederlandse vlag te staan

Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie-SGP)

Sep Pouwels (VVD) is een van de medeondertekenaars licht het voorstel ook toe : “Dames en heren, is dit de toppunt van inburgering of niet? Dat ik de vlag van mijn verworven land mag erkennen en verdedigen? Voor mij heeft de vlag nog extra emotionele lading. De vlag van het land waar ik geboren ben, bestaat sinds de revolutie officieel niet meer. Eigenlijk verbaast het mij dat Nederlandse vlag, onze symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid en eenheid niet vanzelfsprekend een evidente plek in onze lokale huis van democratie heeft. Deze motie had wat VVD betreft al 6 mei 1945 ingediend moeten worden, maar beter te laat dan nooit. Het is voor de VVD wenselijk en goed om in navolging van de Tweede Kamer nadrukkelijk de vlag in onze nieuwe gemeente huis een permanente plek geven“.

Vlaggen zijn altijd wel een reden tot discussie dus kwam ook de provinciale, de gemeentelijke maar ook de Europese vlag ter sprake. Verdoes liet zich niet gek maken en onderschreef de komst van een gemeentelijke vlag. Over de Europese vlag had hij wel moeite : “Ik vind de Nederlandse vlag staan voor de vrijheid en de saamhorigheid, bij de Europese vlag zie ik dat niet. Europa is geen natiestaat, Nederland wel. Het is een samenwerkingsverband, we werken ook samen binnen de NAVO en van de VN. Ik vind het niet passend om daar vlaggen van te plaatsen. Europa is politiek gezien een onderwerp van discussie en is de vraag of een ieder zich daarin zal verenigd weten“.

Voorafgaand aan de vergadering was er al een Nederlandse vlag neergezet maar deze unaniem aangenomen motie heeft er voor gezorgd dat de vlag definitief in de raadszaal zal komen.


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg