8.5 C
New York
donderdag 28 mei 2020

Gemeenteraad niet blij met vertraagde sportvisie

Wethouder Verbeek had wat uit te leggen aan de gemeenteraad van Zuidplas tijdens de raadsvergadering van 18 juni. Op die dag stond in de lange termijn agenda al een tijd een sportvisie gepland maar het voorstel bevatte alleen wat voorstellen voor de korte termijn zoals een onderzoek naar nieuwe sporthal in Nieuwerkerk en voor v.v. Nieuwerkerk ombouw van velden.

Joke Scheffers-Veerman, voorzitter van ZVH, sprak namens deze volleybalvereniging in. Er zijn twee grote problemen te noemen waar ze graag aandacht voor wil ; De volleybalbond heeft dispensatie voor dit seizoen gegeven voor sporthal in Swanla om te mogen spelen in de Eredivisie. Dit is het hoogste niveau voor volleybal in Nederland. Een ander probleem is de klimaatbehandeling waardoor het te warm en vocht wordt waardoor de vloer nat en gevaarlijk wordt. Ze pleitte voor een onderzoek voor alle binnensporten in Zuidplas in plaats van alleen in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Joke Scheffers-Veerman spreekt in namens ZVH

De heer Schut pleitte namens de HC de IJssel, CKV en NGV, vooral voor een snel onderzoek naar een nieuwe sporthal in Nieuwerkerk. Hij had al veel informatie van de sportbonden en dat kon weer schelen in de onderzoeken. Want daar wil hij haast mee maken want veel verenigingen moeten buiten Zuidplas sporten.

De heer Wilg van VVN roept op, om binnen de mogelijkheden van de locatie, een natuurgrasveld om te bouwen naar kunstgrasveld en een stukje gras achter het hoofdveld om te bouwen naar twee pupillenvelden. De vereniging heeft nu een wachtlijst van 120 kinderen.

Het debat werd het snel een clash tussen het CDA en D66 over diverse onderwerpen. Net als andere partijen was Frans Klovert van mening dat een eerdere CDA motie, aangenomen in 2017, niet werd nageleefd en dat hij een integrale aanpak mistte. Klovert sprak ook dat een hoop kinderen van buiten Zuidplas voetbalde bij VVN. De Jonge (CDA) vond het niet netjes dat Klovert deze aanval koos en dat hij niet mee wilde gaan in de snelheid van de maatregelen die nodig zijn en niet kunnen wachten op een integrale aanpak van de verlate sportvisie.

De Jonge pleitte juist dat er niet langer gewacht kan worden en er vanavond keuzes gemaakt moesten worden : “Gezien de positieve gevolgen op het gebied van sociale en fysieke ontwikkeling mogen die keuzes wat het CDA betreft wel uitvallen in het voordeel van de sportverenigingen“. Ze pleitte ook om te gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een bijdrage uit Rotterdam kon worden verkregen.

Damen (PvdA/GroenLinks) wil ook een bijdrage van Rotterdam maar vond het ook wel dat het dorpse van Zuidplas de verenigingen aantrekkelijk maken. Hij vond het aantal knelpunten alleen veel te weinig en had het liefst gezien dat het agendapunt van de agenda af gehaald zou gaan worden.

Karreman van de VVD pleitte dat de verenigingen niet de dupe mochten worden van de verlate sportvisie. Wel was hij benieuwd hoeveel kinderen op de wachtlijst van buiten Zuidplas stonden. Hij was ook van mening dat het proces rond de sportvisie en diens vertraging geen schoonheidsprijs verdiend.

“Het is jammer, het is niet goed en ik baal er van”

Wethouder Verbeek over uitstel sportvisie

Aart Slobbe (ChristenUnie-SGP) deelde ook het gebrek aan integraliteit maar was nog kritischer over de financiële onderbouwing van de stukken, was ontevreden over de openbaarheid van de subsidies en mistte geheel de paragraaf Duurzaamheid.

Serena Rodenburg (SP) mistte ook een integrale visie maar was ook kordaat door het voorgestelde onderzoek van een nieuwe sporthal te laten wijzigen via een amendement naar een onderzoek in heel Zuidplas. Iets waar de hele raad het over eens was.

“Het is jammer, het is niet goed en ik baal er van”. Zo typeerde wethouder Verbeek het uitstel van de sportvisie. Hij gaat alles in het werk stellen om de visie te versnellen in plaats van zomer 2020. Hij benadrukte de benodige herziening van de sportvisie die al 8 jaar oud is. Ook was hij van mening dat er niet langer gewacht kan worden met enkele voorstellen zoals vanavond op de agenda. Hij omarmde het amendement van de SP om voor heel Zuidplas een onderzoek te doen voor binnensport voor alle dorpen.

Verbeek heeft al eerder gesproken met de wethouder van Rotterdam maar het is ook andersom. Er zijn kinderen die vanuit Zuidplas gaan naar Rotterdam en Capelle om de sporten die hier niet worden aangeboden te beoefenen. We mogen niet bekend maken vanwege de privacy hoeveel kinderen uit welk dorp op de wachtlijst staan. Over de aanval van Klovert over een eerdere motie verwees Verbeek dat die als fractie had ingediend. Wederom botste het CDA met D66 en hier kwam geen winnaar uit. Verbeek legde ook nog uit aan raadslid Slobbe dat de BTW regels voor het compensatiefonds(*) anders zijn geworden. Na vragen om het onderzoek ook financieel aan te passen met het SP amendement komt het voorstel over 3 weken weer op de agenda.

(*) Bedrijven kunnen BTW terugvragen, iets wat gemeenten niet kunnen waardoor er een compensatiefonds is waar gemeenten alsnog de BTW terug kunnen krijgen van de overheid.


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg