Twee mannen zijn na het dramatische incident bij Brasserij de Berg in Nieuwerkerk aan den IJssel aan den IJssel aangehouden. Een 64-jarige man uit Fijnaart raakte zaterdagavond rond 19.15 uur onwel en overleed. Bij het incident zijn drie agenten lichtgewond geraakt. Dat heeft de politie zondag 30 juni bekend gemaakt. Drie agenten hebben aangifte gedaan van belediging, bedreiging en mishandeling. De twee aangehouden personen zitten nog vast terwijl het politieonderzoek nog loopt. Het gaat om een 40-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 41-jarige man uit Fijnaart. Het zouden bekenden zijn van het overleden slachtoffer. Op het moment dat de 64-jarige man onwel raakte zijn omstanders direct een reanimatie gestart. First responders van de brandweer die op de melding reageerden waren snel ter plaatse. Toen zij de hulpverlening over wilden nemen werden zij gehinderd door twee beschonken mannen. Op het moment dat politieagenten bij het café arriveerden werden zij ook gehinderd door de mannen. De agenten hebben herhaaldelijk verzocht om ruimte te maken zodat hulpverleners hun werk konden doen. De twee mannen weigerden deze aanwijzing op te volgen waarna de situatie escaleerde.
Het tweetal beledigde en bedreigde de aanwezige hulpverleners en gedroegen zich zeer recalcitrant. Toen ze vervolgens de hulpverleners met een stoel te lijf gingen, gebruikten agenten pepperspray en hun wapenstok zodat ze de mannen aan konden houden. Een van de mannen heeft zichzelf verwond toen hij tijdens zijn aanhouding met zijn hand door een ruit sloeg en daarbij een snijwond opliep. Hij is in het ziekenhuis behandeld en daarna vast gezet. Na de escalatie heeft de politie veel agenten ingezet. Gevolg was dat er zeker twaalf politiewagens op het Raadhuisplein stonden.
In het bericht dat de politie zondag online heeft gezet stelt de politie dat geweld tegen politiemensen of anderen met een publieke taak niet wordt getolereerd.. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De daders bij dergelijke incidenten worden niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.
In hun werk worden agenten dagelijks geconfronteerd met geweld. Soms hebben zij geen keus en vraagt de situatie erom dat ze zelf geweld toepassen. Bijvoorbeeld om een verdachte onder controle te krijgen of een veilige situatie te creëren voor zichzelf en/of omstanders. Om dat goed te kunnen doen, mogen agenten als dat nodig is geweld gebruiken. Waar anderen een stap terug doen, stappen zij veelal naar voren. Maar geweld gebruiken mag uiteraard niet zomaar; er zijn strenge voorwaarden en regels aan verbonden. Ook moet de politieagent geweld melden en verantwoording afleggen over het toegepaste geweld.