Meer inbraken, minder overlast in Zuidplas

Tijdens het persgesprek met de politie en de burgemeester van Zuidplas werden de misdaadcijfers over het eerste en tweede kwartaal gepresenteerd. Politiechef Peter Wijnen had bij alle cijfers een goede uitleg over de manier waarop de politie in actie kwam.

Het aantal inbraken in Zuidplas nam het eerste en tweede kwartaal snel toe ten opzichte van 2018. Volgens politiechef Peter Wijnen is de stijging in Nieuwerkerk aan den IJssel te wijten aan mobiel banditisme via snelweg A20. Naast snelweg is ook de trein een bron van criminaliteit volgens hem.

In Moordrecht waren vooral oudere mensen het slachtoffer van inbraken en de recherche had al 1 iemand in het beeld met enkele mogelijke handlangers. Tijdens een heterdaad in Leiden bleek dat de beoogde dader het te zijn en zijn mogelijke handlangers ook betrapt waren. Het zijn jongvolwassenen uit Gouda volgens de politiechef maar ze zijn geen onderdeel van de top 60 van criminelen uit Gouda.

Kortgeleden is er in Nieuwerkerk aan den IJssel in de Verzetstraat een opslagplaats van gestolen waren ontdekt met onder andere navigatie apparatuur, hierbij wordt nu door de politie in Rotterdam nog verder onderzocht waar deze vandaan komen. Een inwoner die goed aan het opletten was en de politie op tijd kon waarschuwen zorgde er ook voor dat vijf verdachten van auto-inbraak aangehouden konden worden.

De jongerenoverlast is in alle dorpen minder geworden. Volgens de chef van de politie is dit mede te danken aan het werk van de gemeente, de handhavers, de jongerenwerkers en de jongeren zelf. Volgens Wijnen waren deze jongeren vrij eenvoudig aanspreekbaar. Qua lachgas is er wel bekend dat het wordt gebruikt in Zuidplas maar zijn er geen extremen bekend. Wijnen benadrukte dat het gebruik van lachgas onschuldig lijkt met dat zeker niet is.

Het aantal inbraken bij bedrijven is afgenomen. Toch was er een piek door een aantal jongeren uit Rotterdam die het had voorzien op ondernemers zoals apothekers. De buit was vaak lager dan de schade die men aanbracht maar door hun aanhouding na aandacht in bureau Rijnmond en op Gouwe IJssel Nieuws, zijn deze inbraken gestopt. Ondernemers ervaren vaak dit soort inbraken, voor soms maar een blikje energydrank, als zeer vervelend door het hoge schade bedrag. De aangehouden jongeren waren geen inwoners van Zuidplas.