8.5 C
New York
zaterdag 11 juli 2020

Werkgroep Sociaal Domein stelt vragen over schuldhulpverlening in Zuidplas na kritisch rapport IJsselgemeenten

De leden van de werkgroep Sociaal Domein hebben vragen gesteld over het onderzoek van de rekenkamer Capelle aan den IJssel over de uitvoering van de schuldhulpverlening. Zuidplas werkt met Capelle samen. Deze werkgroep bestaat uit alle partijen uit de gemeenteraad van Zuidplas.

De rekenkamercommissie heeft een onderzoek gedaan naar de schuldhulpverlening in Capelle aan den IJssel. Samen met Krimpen aan den IJssel en Zuidplas zit Capelle in de gemeenschappelijke regeling IJsselgemeenten.

In het rapport “Niet zonder schuld” trekt de rekenkamercommissie Rotterdam, Lansingerland en Capelle aan den IJssel een harde conclusie: “Het is onwaarschijnlijk dat de gemeente Capelle aan den IJssel met de huidige schulddienstverlening de schuldenproblematiek substantieel weet terug te brengen” .

Het is onwaarschijnlijk dat de gemeente Capelle aan den IJssel met de huidige schulddienstverlening de schuldenproblematiek substantieel weet terug te brengen

Rekenkamercommissie

De dienstverlening aan inwoners van Zuidplas die met schuldenproblematiek kampen, vindt op vergelijkbare wijze plaats door IJsselgemeente en deels door Stichting Welzijn Zuidplas.  Een van de conclusies die getrokken wordt, is dat door meerdere partijen in te zetten teveel risico’s worden genomen. De conclusie is “doordat de schulddienstverlening bij twee organisaties is belegd in twee aparte ketens, lopen zij het risico ‘tussen wal en schip’ te belanden“. De situatie is vergelijkbaar met die in Zuidplas.

De werkgroep laat in de vragen weten “De werkgroep heeft met enige verontrusting kennisgenomen van de bevindingen en conclusies van het Rekenkamerrapport. Wij vragen ons af in hoeverre de conclusies en aanbevelingen ook gelden voor de schuldhulp aan inwoners van Zuidplas en wat het college voornemens is te doen met de aanbevelingen die het rapport bevat”. De commissie heeft daarom de vragen gesteld.

In het rekenkamerrapport blijkt dat de effectiviteit en bereik voor Capelle met betrekking tot de schulphulpverlening niet duidelijk is. De werkgroep wil van het college van B&W weten of dit ook het geval is voor de mensen uit Zuidplas. “Het bereik van de doelgroep van inwoners met problematische schulden neemt volgens het rekenkamerrapport af. Hoe groot schat het college de doelgroep voor schuldhulpverlening in Zuidplas?”.

De werkgroep heeft met enige verontrusting kennisgenomen van de bevindingen en conclusies van het Rekenkamerrapport.

Werkgroep Sociaal Domein

De commissie vraagt zich af of de inzet van preventieve maatregelen, net als in Capelle, beperkt is en men wil weten welke rol Welzijn Zuidplas en welke rol het Sociaal team heeft in het schuldhulpverleningsproces. Daarnaast wil men weten wat het college gaat doen met de aanbevelingen van het rekenkamerrapport en of het klanttevredenonderzoek niet eerder uitgevoerd kan worden.

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
500VolgersVolg