1.8 C
New York
zondag 19 januari 2020

15 maanden gemiddelde wachttijd voor krijgen van een huurwoning in Zuidplas

Een inwoner uit Zuidplas moet gemiddeld 15 maanden wachten op een huurwoning als men deze aanvraagt via de drie woningcorporaties Vestia, Woonpartners Midden Holland en Mozaiek. Via een jaarbrief over wonen heeft het College van B&W deze en andere cijfers over 2018 verstuurd aan de gemeenteraad.

In de wachttijd, de tijd tussen inschrijving op WoningNet en toewijzing van een woning, zitten wel verschillen. De wachttijd op een eengezinswoning met 3 of 4 kamers is 7 maanden, voor een meergezinswoningen zonder lift was dit 20 maanden. Op Woningnet zijn 3.761 reacties op woningen gegeven uit Zuidplas waarbij van de woningen die in de gemeente Zuidplas vrijkwamen 53% ook naar inwoners van Zuidplas zijn gegaan. Woningzoekenden uit heel Nederland kunnen reageren op geadverteerde woningen in Zuidplas. Omgekeerd geldt hetzelfde: woningzoekenden uit Zuidplas kunnen reageren op sociale huurwoningen elders.

De gemeente, de corporaties en zorgpartijen zijn van mening dat ontruimingen vanwege huurschuld of overlast zoveel als mogelijk moet worden voorkomen. De afspraken hierover zijn vastgelegd in het convenant ‘Voorkomen huisuitzettingen’. Dat is best succesvol gebleken want in 2018 zijn er 27 gevallen van huurschuld of overlast besproken. Hierbij heeft de rechter 23 maal een uitzettingsvonnis uitgesproken. Toch blijkt dat mensen dan vaak een oplossing gaan zoeken door bijvoorbeeld schuldhulpverlening en daardoor werd er slechts 3 maal daadwerkelijk een huurder uit de woning gezet.

17 woningen zijn gebruikt voor het huisvesten van gevluchte mensen die een verblijfstatus hebben gekregen, dit is een landelijke verplichting. 76 woningen zijn met urgentie toegewezen. Zuidplas geeft, in tegenstelling tot andere gemeenten in de regio, zelf de verklaringen af en blijft dit doen. De voornaamste redenen voor een urgentie zijn: de vergrijzing, men kan de trap niet meer op, echtscheidingen en bijzondere omstandigheden. Dat laatste is een verzamelbegrip voor diverse vaak schrijnende omstandigheden waar met name het sociaal team mee in aanraking komt

Nieuwbouw

Naast de verhuur van bestaande woningen is er in Zuidplas in 2018 behoorlijk veel gebouwd. Zuidplas kende een groei van 331 woningen waarvan een derde deel in Moerkapelle werd gebouwd, Hier zijn ook eengezinswoningen gebouwd in de sociale huurklasse. In Moordrecht is een appartementscomplex in de huursector opgeleverd.

Van een deel van de nieuwbouwwoningen is al de WOZ waarde vastgesteld en 21% van de woningen zitten in de categorie sociale koopwoningen. 9% van de woningen zijn in het dure segment.

In 2019 zijn en worden er veel woningen worden opgeleverd in de nieuwbouwwijken zoals Esse Zoom Hoog in Nieuwerkerk aan den IJssel en het Koningskwartier in Zevenhuizen. In 2010 had de gemeente Zuidplas bij de start 40.410 inwoners. Op 1 januari 2019 stond die teller inmiddels 42.762, een stijging van bijna vijf procent.

Volg het laatste nieuws

2,107FansLike
245VolgersVolg
399VolgersVolg