8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Wethouder Hordijk springt op de bres voor toekomst van Vestia woningen in Zuidplas (VIDEO)

Wethouder Jan Hordijk van de gemeente Zuidplas maakt zich zorgen over de toekomst van de huurwoningen van Vestia in Zuidplas. Dat vertelde hij in een interview aan Gouwe IJssel Nieuws. Hordijk laat het er niet bij zitten en was afgelopen week in Den Haag in gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Zuidplas is één van de zes gebieden die worden aangemerkt als maatwerkgemeente. Vestia heeft in Nieuwerkerk aan den IJssel 2,500 huurwoningen in de sociale sector. Eind 2011 is Vestia in problemen gekomen door rentedalingen in haar leningen- en derivatenportefeuille.  Deze affaire zorgde zelfs voor een parlementaire enquête.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Hamut Karakus, oud wethouder uit Rotterdam, gevraagd om als bestuurlijk regisseur te onderzoeken en voorstellen van concrete, werkbare oplossingsrichtingen tussen gemeenten en woningcorporaties in en rondom gemeenten waar Vestia actief is op te stellen. In zijn advies in juli 2019 staat dat het belangrijk is dat lokale woningcorporaties  de woningen van Vestia kopen,

Bomenwijk – Nieuwerkerk aan den IJssel

Vestia heeft ze aangeboden tegen minimaal marktwaarde in verhuurde staat, iets wat de gevraagde partners in Zuidplas niet willen en kunnen betalen. Ik heb daarom ook met de directies van Mozaiek wonen, Woonpartners Midden Holland en Woonbron uit Rotterdam gesproken, samen met de directie van Vestia“legt wethouder Hordijk uit.

Vestia mag echter niet meer zomaar woningen verkopen aan huurders zoals wel eens het verhaal rond gaat in de Bomenwijk :”In het vorige college is besloten een hek te zetten om de ‘zomaar’ verkoop van Vestia woningen. Dan moet Vestia langskomen en ons om toestemming vragen” legt Hordijk uit.

Als wethouder Volkshuisvesting is mij er echt alles aan gelegen om die woningen te behouden voor de sociale woningbouw!

Wethouder Hordijk – Gemeente Zuidplas

Hij gaat verder met de uitleg over het probleem : “Vestia ziet ook in dat het het beste is aan een andere corporatie te verkopen maar dat moet wel lukken dan, daar schuilt nog wel een gevaar in. Woonpartners en Mozaiek kunnen dat betalen en de woningen moeten verduurzaamd worden en hier en daar nog wat onderhoud krijgen.
Er ontstaat een gat in wat Vestia wil ontvangen om hun financiele probleem om te lossen enerzijds en wat de anderen kunnen betalen anderzijds. Daar zit een gat in van miljoenen, De vraag is nu hoe gaan we dat gat oplossen. Ik ben van mening dat de rijksoverheid hier een belangrijke rol in moet spelen“.

Volgens de wethouder is het apart dat Vestia ineens besloot om Zuidplas niet maar als kerngemeente te willen zien terwijl Zuidplas veel huurders uit Rotterdam krijgt. Hij heeft wel zorgen dat als men er niet meer uit komt met de corporaties dat alle woningen aan een belegger wil voorkomen :’Dat wil ik met alle kracht zien te voorkomen“.

Zijn doel is dan ook het redden van de volkshuisvesting in Zuidplas “mijn rol is duidelijk maken aan iedereen die het maar wil horen, of niet wil horen, dat het mij niet gaat om het redden van Vestia, mij gaat het om het volkshuisvestelijke probleem dat ontstaat in Nieuwerkerk aan den IJssel dat ontstaat als het niet goed gaat“.

Brandweerflat Prins Alexanderlaan – Nieuwerkerk aan den IJssel

Hordijk hoopt dan ook op een overname door Woonpartners Midden Holland en Mozaiek met eventueel ook Woonbron uit Rotterdam : “We doen goede zaken met Woonpartners en Mozaiek en die pakken hun rol ook, neem bijvoorbeeld het Ouderinitiatief in Moordrecht en in de nieuwbouwwijken. Ik zou het fijn vinden dat zo’n corporatie als Woonpartners, die zich met hart en ziel inzet voor de volkshuisvesting, een deelin het bezit krijg. Dat geldt zeker ook voor Mozaiek, die doen heel veel in Moordrecht”.

Hij roept dan ook minister Ollongren van BZK op dit op te pakken : ‘Uiteraard preek ik voor eigen parochie maar ook voor Barendrecht, Pijnacker-Nootdorp en Bergeijk. Dit is belangrijk!

Kijk hieronder het complete interview met wethouder Hordijk :

Advertentie