8.5 C
New York
donderdag 28 mei 2020

WOZ waarde stijgt, wordt het tafief OZB in Zuidplas aangepast?

Afgelopen week werd er door het CBS de gemiddelde WOZ waarde per woning bekend gemaakt. Voor de gemeente Zuidplas was dit gemiddelde 268.000€ wat een stijging is van 12,1% ten opzichte van 2018.  Aan de hand van deze waarde wordt via een percentage het belasting bedrag bepaald wat de eigenaar aan de gemeente moet betalen.

Deze stijging is in de regio vrij groot te noemen, alleen in Rotterdam was deze nog hoger. Bij buurgemeente Waddinxveen was deze stijging 8,4% en in Gouda 9.6% terwijl Capellenaren slechts 6.9% omhoog zijn gegaan. De stijging komt door de hogere waarden van koopwoningen in Nederland. Onderzoek wijst uit dat de waarden in Zuidplas afgelopen vier jaar tussen de 30 en 40% procent zijn gestegen.

Het vorige college en huidige college hebben altijd aangegeven dat lastenverlichting een onderdeel moet zijn van het beleid. De afgelopen vier jaar werd daarom het tarief van de OZB voor woningen 11,1% goedkoper. Eind dit jaar wordt  het tarief over de WOZ waarde aangepast en de vraag is of deze dan genoeg zal worden aangepast om zo de forse stijging te compenseren.

Afgelopen jaren zijn door aanpassingen aan afvalstoffenhefffing en rioolrecht de woonlasten licht gedaald ondanks dat het OZB bedrag licht is gestegen.  Met de tekorten op de afvalkosten zal ook deze heffing gaan stijgen Afvalstoffenheffing mag alleen gebruikt worden voor de echte kosten van afval en niet voor bijvoorbeeld lantarenpalen maar raakt ook de huurders.

WOZ waarde per 1-1-2019


Volg het laatste nieuws

2,231FansLike
323VolgersVolg
480VolgersVolg