8.5 C
New York
maandag 14 juni 2021

Gemeenteraad te volgen via internet, raad moet wennen aan nieuwe apparatuur

Op dinsdagavond 17 september was er voor het eerst een live uitzending van de gemeenteraad via de website van de gemeente. Er moesten wel wat gemeenteraadsleden wennen aan de apparatuur.

Waarnemend burgemeester Stoop gaf vooraf al een tip: “Let op als je collega naast je aan het woord is, dat iedereen kan zien dat je bijvoorbeeld de krant leest of met je vinger in je neus zit!”. Op de sociale media waren al snel complimenten voor de goede beelden en vooral de goede geluidskwaliteit.

Naam van de spreker in beeld, ook via internet te volgen

Voorheen verliepen de live uitzendingen – zonder beeld – via de lokale omroep. Het geluid van de uitzending en het geluid in de raadszaal waren vaak verre van optimaal. Met nieuwe apparatuur in de nieuwe raadszaal wil de gemeente kwaliteit bieden, waardoor inwoners de debatten goed kunnen volgen. Waar voorheen bij een schorsing muziek werd uitgezonden, blijft het nu stil en verschijnt een stilstaand beeld van de raadszaal.

Schorsing ‘testbeeld’

De uitzending vraagt ook wat van de gemeenteraadsleden. Indien ze het woord willen voeren moeten ze een pasje gebruiken waardoor het systeem direct weet wie er aan het woord is. Deze naam komt ook direct dan in beeld. Al op de eerste avond ontstond enige paniek: Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) was zijn pasje kwijt en kon daardoor niet direct spreken.

Helmer heeft het pasje weer gevonden en kan alsnog spreken

Dezelfde pasjes moeten ook bij het stemmen worden gebruikt. De stemming ging voorheen met handopsteking, maar wordt nu via drukknopjes bij de microfoon gedaan. Dit leverde enige hilariteit op toen de burgemeester de stemming sloot en geen stem te zien was. Dit was na een lachsalvo en nieuwe stemming opgelost maar ook hier moet iedereen nog wennen.

Stemmen per raadslid zichtbaar

Over één onderdeel van de nieuwe raadszaal zijn de redacteuren van Gouwe IJssel Nieuws minder te spreken. In het oude raadhuis waren voor de media (kleine) tafels beschikbaar in de raadszaal. Op de tijdelijke locatie waren dit grotere tafels, maar in het nieuwe gemeentehuis moet de lokale pers het doen met schrijfplankjes van postzegelformaat waar geen laptop op past. Het draaien van de plankjes tijdens de vergadering ging vergezeld van een storend gepiep.

Smalle hoge schrijftafels op perstribune met geen plek voor werken met laptop

In het voormalige gemeentehuis had VVD-Raadslid Van Wijnen nog beloofd dat hij zich hard zou gaan maken voor een grotere perstafel in de nieuwe raadszaal. Beluister onderstaand het fragment met verslaggever Marien Mulder dat na de raadsvergadering van 20 september 2016 te horen was bij de lokale omroep.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg