8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Raad onderling oneens over extra geld voor budget duurzaamheidsleningen

In de gemeenteraadsvergaderingen van dinsdag 17 september was er een felle discussie over de hoogte van het budget van de duurzaamheidsleningen. CDA en VVD wilde het voorstel een hoger budget geven en dat was tegen het zere been van D66 en PvdA/GroenLinks.

De gemeenteraad werd gevraagd om €1.000.000 extra ter beschikking te stellen om de pot voor duurzaamheidsleningen te vullen. Deze lening heeft ten doel om het mogelijk te maken de eigen woning te isoleren en maatregelen te nemen om de woning te verduurzamen en toekomstbestendig te maken

Er zijn twee soorten leningen De Duurzaamheidslening voor inwoners (woningeigenaren en huurders), rente 1 6% inclusief afsluitkosten en de Stimuleringslening duurzaamheid voor Verenigingen van eigenaren (VvE), (sport)vereniging, scholen of coöperaties, met een rente van 0,5% exclusief afsluitkosten

Raadsleden de Ruiter (CDA) en Rodenburg (SP) in discussie over amendement

Door het grote succes is het eerder beschikbare budget nagenoeg op en wil het college op deze manier de verduurzaming van Zuidplas blijven stimuleren. In totaal is er tot en met halverwege 2019 bijna €900 000 aangevraagd.

Raadslid Leendert Karreman (VVD) was van mening dat het bedrag van €1.000.000 te weinig geld was, hij verwacht dat de vraag juist extra gaat stijgen. Daarom had hij samen met Benno de Ruiter van CDA een wijzigingsvoorstel (amendement) ingediend om zo het college meer ruimte te geven. “is het bedrag niet te voorzichtig geschat? Is de kans niet groot dan dat het college binnen enkele maanden weer naar de raad moet komen voor weer meer geld?” vroeg de liberaal zich af.

Aart Slobbe van de ChristenUnie/SGP was voorzichtiger en heeft een aantal vraagtekens over de leningen : “Is het verstrekken van deze leningen nu nog een taak van de overheid nu zoveel organisaties dit aanbieden? En hoe lang gaat de gemeente dit doorzetten terwijl we weten dat er ook een klimaatakkoord aan komt“. Slobbe vroeg daarom of er in 2020 een evaluatie kan komen met de haalbaarheid van doorzetten. Met deze evaluatie moet dan ook het kostenplaatje worden meegenomen is hij dan ook van mening. Slobbe haalde ook het voorbeeld van eerdere leningen aan, die ineens ingelost moesten worden zoals de lening aan Woonpartners Midden Holland.

Benno de Ruiter van het CDA steunt ook het voorstel om het budget groter te te maken. Wel had hij nog een vraag aan de wethouder : “Als er een campagne komt, is het duurzaamheidsplatform nog aangesloten?”.

Dit amendement van CDA en VVD is alleen voor de bühne!

Martin Damen – PvdA/Groenlinks

Wethouder Verbeek kon namens het college hem hierop gelijk antwoord geven dat daar goed overleg mee is. Verbeek denkt dat het budget van 1 miljoen voldoende moet zijn maar ziet de 2,5 miljoen uit het amendement wel als een goed teken. Mensen hebben eenmaal meer vertrouwen in dit verhaal als de gemeente er achter staat in plaats van een marktpartij. Hij vindt dat het niet te vergelijken is zoals eerdere lening aan Woonpartners waar raadslid Slobbe het over had.

Van Drenth (Nieuw Elan Zuidplas) vroeg hierop gelijk of het puur en alleen voor dit doel is of dat de gemeente een soort kredietbank gaat worden. Verbeek wist van Drenth gerust te stellen dat het echt alleen voor deze reden leningen worden verstrekt.

In de tweede termijn kwam er meer vuur in de discussie, Frans Klovert (D66) vraagt hoe het zit met de renterisico’s en twijfelt aan de noodzaak van het extra ophogen van het budget. Martin Damen van PvdA/GroenLinks ging nog veel verder en beschuldigt de VVD en CDA met een amendement voor de bühne te komen.

We willen het college voldoende ruimte geven om de nodige duurzaamheidsmaatregelen te nemen

Leendert Karreman – VVD

Klovert vroeg zich af of de fracties die het amendement willen steunen of ze denken dat de wethouder zijn werk niet heeft gedaan om dit voorstel zo in te dienen. Karreman ontkent dit ten zeerste, de VVD wil voorkomen dat er geen leningen meer verstrekt kunnen worden.

We willen het college voldoende ruimte geven om de nodige duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Met ons amendement, ingediend samen met het CDA, voor verdere verruiming van de duurzaamheidsleningen zorgen we ervoor dat aanvragen blijvend in behandeling genomen kunnen worden. Hiermee bieden we ruim baan aan duurzame initiatieven uit de samenleving en houden we de nodige voortgang erin.” legt Karreman uit aan Gouwe Ijssel Nieuws. Daarom vonden enkele partijen in de gemeenteraad het raar dat juist de duurzame partijen zoals D’66 en PvdA/Groenlinks en NEZ tegen stemmen.

Volstrekt onnodig en zonder echte onderbouwing

Frans Klovert – D66
Klovert – D66

Frans Klovert legt zijn tegenstem over het amendement uit :”Natuurlijk is D66 absoluut voorstander van het verstrekken van Duurzaamheidsleningen. Dit hebben we niet alleen meermaals aangegeven, maar het was in het vorige college onze eigen wethouder die dit beleid heeft ingezet. Onze fractie was dan ook zeer positief over het goed gefundeerde voorstel van het college om hiervoor 1 miljoen extra ter beschikking te stellen. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de VVD en het CDA tegen het voorstel van hun eigen College in, zomaar 1,5 miljoen extra ter beschikking wil stellen . Volstrekt onnodig en zonder echte onderbouwing. Zelfs de wethouder reageerde met verbazing. Hoewel het hier gaat om leningen, getuigt dit wat D66 betreft niet van een afgewogen en solide financieel beleid. Daarom stemden we, wetende dat het voorstel toch zou worden aangenomen, tegen“.

Advertentie