8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Spoeddebat niet door alle partijen gewenst in gemeenteraad van Zuidplas

Het aangevraagde spoeddebat verdeelt de gemeenteraad van Zuidplas. Dat blijkt uit de reacties van de politieke partijen op de vragen van Gouwe IJssel Nieuws. Op 1 oktober zal de gemeenteraad bij elkaar moeten komen voor een debat over de ‘rekenfouten’ in de zomernota.

Een spoeddebat is een bijzonder middel dat door de gemeenteraadsleden kan worden gebruikt. Hiervoor is wel een vijfde van de gemeenteraad nodig; 6 raadsleden moeten het verzoek steunen. Anders wordt het onderwerp op een raadsvergadering geplaatst, bepaald door het presidium. Het presidium is samengesteld uit vier raadsleden en griffier Peter van Vugt.

Uit de reacties blijkt dat vooral de coalitiefracties geen spoeddebat willen, zij vinden het niet dermate spoedeisend. Bij alle oppositiepartijen zijn veel zorgen. Frans Klovert van D66 laat ons weten dat alle fractievoorzitters gebeld zijn op 12 september dat er één grote fout was. Dat er in de informatienota drie grote fouten staan baart grote zorgen over de organisatie. Alle fracties zijn niet blij met de rekenfouten in de zomernota.

Hieronder een samenvatting van de reacties die Gouwe IJssel Nieuws mocht ontvangen van de fracties:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Frans_klovert.png

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ferry_van_wijnen.png

“De VVD is van mening dat dit soort omissies niet goed zijn en we willen dan ook weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maar onze fractie vindt een spoeddebat overbodig, we willen de tijd hebben om technische vragen te stellen en voor ons had dit ook op de 15e oktober op een reguliere vergadering besproken kunnen worden.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jan_Baas.png

De SP is van mening dat iedereen zich aan de hand van de informatienota zich heeft voor kunnen bereiden en dat wij willen weten wat er nu gaat gebeuren. Het geld moet toch geregeld gaan worden en we willen weten wie er voor op gaat draaien. Daar willen we niet op wachten.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is tinet_de_jonge.png

Het CDA is ongelukkig met deze omissies. Als berekeningen niet kloppen en er een rekening dreigt voor onze inwoners, dan moet het college daar bovenop zitten. Ambtenaren moeten de ruimte krijgen hiermee aan de slag te gaan en naar de toekomst te kijken zodat inwoners ontzien worden. Wij gaan ervan uit dat de hele raad dat wil. We vragen ons dan ook sterk af of een spoeddebat ambtenaren nu niet van die kerntaak af houdt en er juist een vertraging in het proces ontstaat. Bespreken? Ja! Maar een ander moment was het van grotere toegevoegde waarde geweest.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Johan_Helmer.png

De fractie van de PvdA/Groenlinks was verbaasd dat het over drie fouten ging in de informatienota. Eerder had wethouder De Haas alle fractievoorzitters gebeld dat er één fout was. Daarom willen we dit met spoed bespreken. Fouten maken is menselijk maar we maken ons wel zorgen over de gemeentelijke control en gevolgen.


CUSGP is onaangenaam verrast over de drie financiële omissies die het college afgelopen week via een informatienota met de gemeenteraad heeft gedeeld. De fractie heeft een aantal technische vragen gesteld en wil hierover tijdens het door de voltallige oppositie aangevraagde spoedoverleg met het college en de raad in debat.Het spoedeisende karakter ontgaat ons echter. CUSGP heeft het graag over de inhoud en daarin gaat het ons niet alleen om een nadere toelichting op de oorzaken, maar vooral om de beheersmaatregelen die genomen moeten worden om herhaling te voorkomen.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Paul_van_Drenth.png

NEZ sluit zich aan bij de andere oppositiepartijen om dit met spoed te bespreken. Kortgeleden was er al een sessie waar de fracties zich al zorgen maakte over de kwaliteit van raadsstukken.

Advertentie