8.5 C
New York
dinsdag 10 december 2024

Na stikstof lijkt PFAS de volgende bedreiging voor woningbouw in Zuidplas

Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat hebben de regels voor de hoeveelheid PFAS voor grond aangepast en hiermee lijkt er naast stikstof nog een probleem te ontstaan voor de woningbouw in Zuidplas.

PFAS is een verzamelnaam voor Poly- en perfluoralkylstoffen die in heel veel materialen voorkomen zoals een binnenkant van een pizzadoos, een regenjas of in de bekende teflon pan. Het ministerie stelt dat er maximaal 0,1 microgram in een kilo grond mag zitten en dat het anders niet verzet mag worden.

Gouwe IJssel Nieuws berichtte eerder al dat in Zuidplas bij metingen bleek dat deze waarde fors wordt overschreden. Dit werd bekend na een onderzoek, opgestart door de gemeente Zuidplas, naar de gevolgen van de uitstoot van Chemours Dupont in Dordrecht. Bij dit onderzoek bleek dat vooral PFOA(Perfluoroctaanzuur) terug te vinden was in Zuidplas en Gouda. PFOA is een van de grondstoffen voor de productie van Teflon.

Metingen gepubliceerd in februari 2019 door gemeente Zuidplas na onderzoek

In het rapport stond toen “In de gemeente Zuidplas zijn enkel gehalten PFOA aangetroffen die licht verhoogd ten opzichte van wat in compleet onverdacht gebied verwacht mag worden. De aangetroffen gehalten zijn waarschijnlijk representatief voor de gemeente. Verwachting is dat (wanneer meer data openbaar wordt gemaakt) deze waarden in de ordegrootte vallen van landelijke achtergrondwaarden en dus op deze manier kunnen worden geduid. Naast PFOA worden geen andere PFAS in (met de kennis van nu) relevante gehalten aangetroffen. Aanbevolen wordt om verder onderzoek in andere gemeenten rondom de Drechtsteden af te wachten”.

Door het besluit van het ministerie zijn de grondwaarden echter anders nu. Wat de gevolgen zijn van het besluit dat grond niet meer verzet mag worden is niet in te schatten maar Staatssecretaris van Veldhoven is er erg duidelijk over in een brief aan de Tweede Kamer : “Ik heb hier zorg over, mede naar aanleiding van de incidenten met PFAS zoals bijvoorbeeld bij Chemours. Stoffen uit de PFAS groep – zoals PFOA en PFOS – vormen een risico voor mens en omgeving“.

De Staatssecretaris wil pas na onderzoek van de gevolgen voor de volksgezondheid kijken wat de goede norm is.


Advertentie