8.5 C
New York
donderdag 16 september 2021

Gemeenteraad unaniem achter extra investeringen beheer buitenruimte (video)

De gemeenteraad van Zuidplas heeft het voorstel voor het beheer van de buitenruimte unaniem aangenomen. Deze steun ging echter niet zonder slag of stoot, vooral over de openbare verlichting waren veel klachten en de bijen waren reden tot lange discussie.

wethouder Jan-Willem Schuurman had een update van het ingegrale beheerplan openbare ruimte (IBOR) op de agenda staan en voor dit plan had hij meer geld nodig voor de diverse onderdelen. Marktwerking en prijsstijgingen bij aanbestedingen, meer geld voor calamiteiten, meer bewoners participatie en meer aandacht voor openbare verlichting zijn de speerpunten.

Snoei van de ChristenUnie/SGP bood de wethouder een rapport aan, volgens hem zijn er te veel kleine dingen niet in orde, iets waarover de partij een schouw met inwoners over had gemaakt. Damen (PvdA/GroenLinks) had onderzoek gedaan naar hoe het project Knibbelweg Oost in Zevenhuizen en daar diverse kritiekpunten zoals over de communicatie had. Hij riep de wethouder op om alsnog een openbare avond als evaluatie te organiseren.

Raadslid Snoei (ChristenUnie/SGP) biedt rapport schouw aan wethouder Schuurman

Baas (SP) vroeg aandacht voor de sterkte van de buitendienst met een groeiende gemeente en had vragen over de vele meldingen over de Openbare Verlichting. Daarin werd Baas gesteund door andere partijen die ook vinden dat dit probleem eruit sprong.

Zuidplas gaat de aankomende tijd versneld alle lampen vervangen voor LED. Volgens Schuurman is het een een grote ambitie om het percentage van LED lampen te vergroten van 20 naar 65% in twee jaar. Daarnaast komt er een betere manier van melden met een externe aannemer waarmee de klacht beter opgelost kan worden.

Ander onderwerp van discussie was een eerdere bijenmotie die nu verwerkt is in het plan. VVD en CDA vonden dat er meer werd gedaan dan er was afgesproken. Het CDA wil dit geld liever in spelen wordt gestoken. D66 en NEZ waren het hier totaal niet mee eens en het werd een discussie met veel bij-vriendelijke opmerkingen.

Het ophalen van maaisel van slootkanten mag niet meer uit de reserve van de rioolrechten betaald worden en daarmee wilde VVD raadslid Karreman dit direct laten omrekenen tot verlaging van het rioolrecht. Wethouder Schuurman legde uit dat men nog aan het berekenen is en zijn verwachting is dat de rioolrechten naar beneden gaan. Dit wordt aan het einde van het jaar door het College vastgesteld.

Na afloop vertelde wethouder Schuurman trots dat hij blij was dat het voorstel was aangenomen door de gemeenteraad zoals in onderstaande video terug te zien in.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
684VolgersVolg