8.5 C
New York
woensdag 3 juni 2020

Zuidplas kan vergunning Aldi aan Hoofdweg niet weigeren

De gemeente Zuidplas kan de vergunning voor de vestiging van een Aldi aan de Hoofdweg niet weigeren. Dat vertelde wethouder Hordijk tijdens de gemeenteraadsvergadering van 5 november op een vraag van de VVD tijdens behandeling van de begroting. Hordijk vertelde de naam niet maar de rest van de raad begreep dat het om Aldi gaat.

Gouwe IJssel Nieuws maakte al eerder bekend dat er een vergunning was aangevraagd en nu blijkt dus dat deze waarschijnlijk wordt afgegeven. In het bestemmingsplan, welke door de gemeenteraad in 2013 is afgegeven, ontbreekt de uitsluiting van detailhandel zoals bij de meeste andere bestemmingsplannen in Zuidplas.

Ferry van Wijnen stelde dat het gebied tussen Capelle en Nieuwerkerk ooit in de structuurvisie opgenomen was als groene buffer en vroeg aan het college: “Al zouden we het willen, kan het college dan nog iets ondernemen tegen de ontwikkeling van een Aldi supermarkt op deze locatie?”. Hordijk legde uit dat de ODMH, de omgevingsdienst die deze aanvragen voor de gemeente beoordeelt, extra vragen heeft gesteld aan Aldi. Met de antwoorden van de discounter bleek dat een aanvraag niet geweigerd kon worden.

Frans Klovert (D66) deelde de groene mening niet, hij stelde dat er een bedrijf voor een bedrijf komt. Hordijk beaamde dat en ziet dit als een onderdeel van de toegestane lintbebouwing langs de hoofdweg. De provincie kan nu niet meer ingrijpen omdat het bestemmingsplan al lang is vastgesteld. “U kunt er op rekenen dat de provincie zeker geen champagne heeft opengetrokken over de vestiging van de supermarkt“, grapte Hordijk. De provincie Zuid Holland is hard bezig om alle detailhandel juist te centreren in winkelgebieden.

Hordijk kon niet vertellen of er nog meer bestemmingsplannen zijn die het vestigen van een supermarkt alsnog mogelijk maken. Op verzoek van de gemeenteraad wordt dit nu onderzocht en later besproken in de commissie Ruimtelijke plannen. De VVD pleit al veel jaren voor de vestiging van een tweede supermarkt in Zevenhuizen in het Koningskwartier maar daar staat wel de uitsluiting in het bestemmingsplan en wil de provincie alleen een tweede supermarkt in het dorpscentrum. In Nieuwerkerk aan den IJssel speelde eerder al de discussie over de Lidl. Die kreeg toestemming voor vestiging in Dorrestein maar vond het te klein en dacht verderop te kunnen vestigen buiten het winkelgebied. De bestemmingsplannen aldaar zijn echter wel voorzien voor een verbod op detailhandel.

Hoe zit het met de bestemmingsplannen en supermarkten
In Zuid Holland wil de provincie zich beperken tot een paar locaties voor winkels en buiten deze locaties mogen geen winkels worden gevestigd. Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan waarin de gemeente vastlegt wat de bestemming van de grond is. In Zuidplas zijn er per gebieden plannen vastgesteld die vaak bestaan uit algemeen plan, kaart en voorschriften. Bekend is bijvoorbeeld hoe hoog een schutting of huis mag zijn maar in het plan staat ook op de kaart of iets wonen is.

Zuidplas heeft in veel bestemmingsplannen als voorschrift opgenomen dat alleen in de winkelgebieden (zie kaart hieronder) detailhandel mag komen. Buiten deze gebieden is dat niet toegestaan of mag er alleen perifere detailhandel komen. Voorbeeld hiervan is het pand van Formido aan de Maalderij in Nieuwerkerk of de autowasstraat aan de overkant van de Formido. Lidl had hier graag een vestiging gestart maar dat mag niet van het bestemmingsplan. De gemeente mag dit wijzigen maar omdat de provincie een streng beleid heeft qua detailhandel kan dit niet.
De Provincie kan een bestemmingsplan vernietigen als deze niet naar haar beleidsregels is. De gemeente Gouda en Aldi hebben via een rechtszaak geprobeerd aan te vechten maar de provincie kreeg gelijk van de rechter.

In 2012 heeft de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan van Nederland uitspraak gedaan over wat een detailhandel en perifere detailhandel is. Perifere detailhandel is detailhandel die moeilijk inpasbaar is in bestaande winkelgebieden vanwege de volumineuze aard en de bevoorrading ( zoals auto’s, boten, caravans, tuincentra artikelen, bouwmarkt, grove bouwmaterialen, keukens en sanitair en woninginrichting). Volgens de Raad van State valt een supermarkt hier niet onder.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg