8.5 C
New York
woensdag 12 mei 2021

Raad verkiest geen oranje aandacht tegen mishandeling vrouwen

De gemeenteraad van Zuidplas heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering op 5 november gekozen om geen extra aandacht te schenken aan de actie van Orange the World van de Verenigde Naties. RaadsledenBovens van de PvdA/GroenLinks en Bon-Van de Griek van D66 hadden hiertoe een motie over ingediend.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken. In de leeftijdscategorie tussen 15 en 45 jaar is seksueel geweld wereldwijd zelfs doodsoorzaak nummer 1.Uit onderzoek blijkt dat ook in Nederland veel seksuele intimidatie en (seksueel) geweld voorkomt. Uit onderzoek in een aantal Nederlandse steden blijkt dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes hiermee te maken heeft gehad in de openbare ruimte en dat een derde daadwerkelijk ongewenst is betast op straat.

De beide raadsleden zijn van mening dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Dat begint met bewustwording en erkenning van het probleem. Daarom is 25 november de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dit stelselmatige en zo moeilijk onuitroeibaar probleem.

De motie om het carillon naast het gemeentehuis oranje te verlichten tussen 25 november en 16 december haalde het niet in de gemeenteraad. CDA, PvdA/Groenlinks, D66 en NEZ stonden achter de motie, VVD, ChristenUnie/SGP en SP stemden tegen. Rodenburg van de SP vond dat het te weinig aandacht zou genereren maar ondersteunde wel de noodzaak van campagne, ze wil veel meer aandacht op scholen voor dit probleem. Snoei van de ChristenUnie-SGP wil eerst laten uitzoeken hoeveel verzoeken er zijn voor dit soort initiatieven :”Symbolen als deze kunnen hun kracht verliezen als er te veel zijn!

Rodenburg van de SP wil meer aandacht op scholen ipv oranje licht

Wethouder de Haas gaf aan dat er veel verzoeken zijn en dat het geld kostte. Raadslid Bovens bood aan dat hij zelf wel de lampjes zou vervangen als dat het probleem was.

Bon-Van de Griek gaf Gouwe IJssel Nieuws na afloop de volgende reactie : “De D66 fractie is teleurgesteld over het feit dat de motie “Orange the World” is ontraden door het college en Is afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad. Helaas krijgen ook in Nederland veel vrouwen en meisjes te maken met geweld. Wij vinden dat we daarin onze verantwoordelijkheid moeten nemen en een bijdrage moeten en kunnen leveren aan iedere vorm van bewustwording en erkenning van dit probleem.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg