8.5 C
New York
dinsdag 7 juli 2020

Provincie is op zoek naar aansprekende foto’s uit Tweede Wereldoorlog

De zoektocht naar de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Op 11 november verrichtte commissaris van de Koning, Jaap Smit, in Museum Rotterdam ’40-’45 NU de aftrap in Zuid-Holland voor de campagne ‘WO2 in 100 foto’s’. “Ik roep alle Zuid-Hollanders op de mooiste, beste, indrukwekkendste foto’s uit plakboeken, archieven en wie weet de vergeten dozen op zolder in te zenden, met het verhaal erbij,” aldus Jaap Smit.

Hij voegde de daad bij het woord door een door hemzelf uitgekozen foto – van de bevrijding van Den Haag – te presenteren. Voor het verzamelen van de foto’s is een speciale website gemaakt: https://in100fotos.nl/zuidholland. Van 11 november tot en met 18 december 2019 kunnen via deze site foto’s worden ingezonden.

Publieksjury
Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder weg ligt en er steeds minder mensen zijn die ‘het na kunnen vertellen’, worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom – in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid – op zoek naar de meest aansprekende 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto’s een voorselectie van 50 foto’s, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto’s bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden – wederom door het publiek – in maart 2020 de 100 meest aansprekende gekozen, als fotocanon van WO2 in Nederland.

Pop-up
De bekendmaking van de 100 meest aansprekende foto’s is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto’s ook zijn te bezichtigen. De Zuid-Hollandse fotocanon is in april 2020 – de maand van de vrijheid – via zogeheten ‘pop-up’-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien.

De foto bovenaan het artikel is ingestuurd bij Gouwe IJssel Nieuws door Adri Den Boer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk en is genomen op de steenbakkerij op Hitland in 1942 waar het normale leven leek door te gaan.

Op dit moment is er een tentoonstelling over het onder water zetten van een deel van Nieuwerkerk in de oudheidkamer aan de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel – Op 7 december is deze tentoonstelling te zien tussen 14:00 en 17:00 uur aldaar

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
497VolgersVolg