8.5 C
New York
vrijdag 18 september 2020

Gemeente belooft voor zoveelste keer renovatie hek begraafplaats

De gemeente Zuidplas laat het hek van de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel verder wegrotten. Die conclusie trekt Adri den Boer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk. De historicus is erg teleurgesteld over het onderhoud.

Het hek is van staal en bevat aan beide kanten een gevleugelde zandloper. De gevleugelde zandloper symboliseert de tijd die vervliegt en de vergankelijkheid van de mens en heeft haar oorsprong in Psalm 90. Van een van de zandlopers is zo ver weggeroest dat één van de vleugels deels is afgebroken.

Het hek maakt onderdeel uit van een geheel met het baarhuisje waar ook deze symboliek weer in terugkeert. Dit baarhuisje is gerenoveerd in diverse stappen en men ging er vanuit dat het hek ook onderdeel zou zijn van de renovatie. Den Boer is al vanaf 2011 bezig en krijgt te horen dat hij niet steeds hier mee moet komen en dat er echt wat gaat gebeuren volgens de gemeente Zuidplas.

het gerestaureerde baarhuisje

“In het nieuwe beheerplan wordt gesproken over groen en stenen maar niet over een hek van staal. De verf is van twintig jaar geleden want zo lang is het geleden dat het is opgeknapt”, vertelt Den Boer. Op 27 november a.s. wordt het nieuwe beheerplan begraafplaatsen besproken in de gemeenteraad van Zuidplas.

Dan vrees je al dat er straks een rood witte slagboom komt

Adri den Boer

Raadslid Van Drenth (NEZ) schrikt als Gouwe IJssel Nieuws hem meeneemt naar het hek. “De staat van het hele gebeuren en hoe het er allemaal uitziet is begraafplaats onwaardig”, is zijn reactie. Hij zal zeker hiervoor aandacht gaan vragen bij de behandeling.

Oude begraafplaats Nieuwerkerk

In 2018 heeft Gouwe IJssel Nieuws navraag gedaan en kreeg in juni 2018 het antwoord dat er offertes waren aangevraagd en dat er een vergunning voor renovatie van het rijksmonument was aangevraagd. Na nieuwe vragen, anderhalf jaar later krijgt deze site wederom van de gemeente Zuidplas te horen dat het nu echt gaat gebeuren. Op maandag 18 november werd de belofte iets exacter, in het voorjaar van 2020 moet het dan echt gaan gebeuren.

Den Boer vreest het ergste : “Als je geen onderhoud uitvoert dan krijgt je dit, dan vrees je al dat er straks een rood witte slagboom komt in plaats van dit hek. Dat zou verschrikkelijk zijn“. Maar bij de belofte van het voorjaar is er toch een sprankje hoop bij hem gekomen.


Volg het laatste nieuws

2,318FansLike
322VolgersVolg
532VolgersVolg