8.5 C
New York
dinsdag 29 september 2020

Monumentaal Baarhuisje herbouwd en opknappen toegangshek volgt nu echt binnenkort

Afgelopen weken is de herbouw van het Monumentale Baarhuisje op de oude begraafplaats van Nieuwerkerk aan den IJssel afgerond. Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt om het Baarhuisje in oorspronkelijke staat terug te bouwen. Echter bleek dat de tand des tijds haar sporen al diep had achtergelaten en  veel delen opnieuw gemaakt moesten worden. De aannemer die de klus deed heeft zijn best gedaan en wist ondanks de bijzondere afmetingen het huisje geheel opnieuw in de oorspronkelijke stijl op te bouwen. Het baarhuisje staat op de lijst van gemeentelijke monumenten. In dit geval moet de gemeente zelf voor de instandhouding zorgen omdat het de eigenaar is van het monument. Daarnaast wordt het gebouwtje nog gebruikt voor de opslag van spullen. Ondanks dat er bijna geen bijzettingen zijn op de oude begraafplaats wil de gemeente wel een werkruimte houden op de begraafplaats, zo wordt in de ruimte de bekisting opgeslagen die wordt gebruikt tijdens bijzettingen.

Met de herbouw van het huisje zijn alleen nog niet alle problemen met het onderhoud van de begraafplaats opgelost. Ook het toegangshek van de begraafplaats is in zeer slechte staat. De Historische Vereniging in Nieuwerkerk heeft hier al in 2011 melding van gemaakt bij de gemeente. De meldingsbon hiervan heeft de vereniging inmiddels toegevoegd aan de collectie en al eens tentoongesteld. Gouwe IJssel Nieuws heeft bij de gemeente navraag gedaan hoe het met het opknappen van het hek staat. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het opknappen van het hek onderdeel van de renovatie. Op dit moment zijn er offertes opgevraagd bij verschillende bedrijven. Ook loopt er een vergunningsaanvraag. Deze is noodzakelijk omdat het om een monumentaal hek staat. Zodra dit geregeld is kan ook het hek een uitgebreide opknapbeurt ondergaan.

Eerdere artikelen : sloop van baarhuisje  |  Raamwerk terug  van huisje  |  Baarhuisje slechter aan toe dan gehoopt

 


Volg het laatste nieuws

2,321FansLike
322VolgersVolg
535VolgersVolg