8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Gemeente geeft Aldi vergunning af voor vestiging aan Hoofdweg Nieuwerkerk

Op 27 november heeft de ODMH, namens de gemeente,een omgevingsvergunning afgegeven aan discounter Aldi voor de vestiging aan de Hoofdweg. Eerder al liet wethouder Hordijk weten dat hij het niet tegen kon houden en nu is de vergunning verstrekt en gepubliceerd bij de bekendmakingen.

Hiermee is de laatste horde in zicht voor de komst van de winkel op de grens tussen Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel. Die horde is de bezwaartermijn voor het plan die zes weken duurt vanaf 27 november. Iedereen kan bezwaar indienen maar kan de voorbereiding niet gaan stoppen. De commissie bezwaarschriften kan het beoordelen of er sprake is van reden om de vergunning aan te passen of te schrappen aan de hand van de ingediende bezwaarschriften.

Indien bezwaarmakers willen dat de voorbereidingen stoppen, kan dit alleen als men een zogenaamde voorlopige voorziening aanvraagt bij de rechtbank om zwaarwegende redenen. De rechter beoordeelt dan het bezwaar (dat ook ingediend moet zijn) genoeg is om alles te stoppen.

Na de bezwaarprocedure kan men nog een bodemprocedure starten tegen de vergunning. Voorbeeld hiervan is de vertraging van de Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel welke door concurrenten werden bestreden tot aan de Raad van State. Uiteindelijk werd de vergunning afgegeven maar buiten de juridische kosten van de bouwmarkten heeft het de inwoners ook geld gekost van de inzet van de gemeente ambtenaren.

De vergunning voor de Aldi is afgegeven voor bouwen, afwijken bestemmingsplan (ruimtelijke ordening/ gebruik) en werk of werkzaamheden uitvoeren. Daarmee kan worden uitgegaan van nieuwbouw van een winkel. Het is nog niet duidelijk of het huidige ontwerp van de Hoofdweg, waar nu aan gewerkt wordt, passend blijft met de komst van de supermarkt.

Aldi heeft met deze vergunning toegeslagen op een gat in het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan op deze locatie, welke door de gemeenteraad in 2013 is afgegeven, ontbreekt de uitsluiting van detailhandel zoals bij de meeste andere bestemmingsplannen in Zuidplas.

In Zuidplas wordt dit in bestemmingsplannen juist dichtgetimmerd en de provincie eist dat dit er in staat. Zo kon de vestiging van de Formido verderop geen Lidl worden en zit nu Caravanhandel Klein hier in. Aldi heeft met haar advocatenteam Lidl verslagen om de strijd van een supermarkt. Wethouder Hordijk onderzoekt nu of ook andere bestemmingsplannen dit gat heeft. In Zevenhuizen wordt door deze passages in het bestemmingsplan en een onwelwillende provincie, het onmogelijk gemaakt om in het Koningskwartier een tweede supermarkt te vestigen.

Advertentie