8.5 C
New York
zaterdag 24 juli 2021

Rekenmeester Karreman (VVD) maakt aanzet tot verlaging rioolbelasting

Gemeenteraadslid Karreman (VVD) heeft als rekenmeester wederom het college wakker geschud vanwege de mogelijkheid de woonlasten niet te veel te laten stijgen, De rioolheffing zal lager worden per huishouden waarmee de stijgende afvalstoffenheffing deels wordt gecompenseerd.

Tijdens de behandeling van de Integrale Beheer Openbare Ruimte (IBOR) viel hem al op dat er sprake was van het overhevelen van budget van de rioolreserve naar de kosten van onderhoud. Hier stelde de Moordrechtenaar vragen over maar behalve een belofte bleef het stil.

Tijdens de begrotingsbehandeling kwam hij er op terug en kreeg de belofte dat voor het vaststellen van de tarieven hiervoor aandacht voor zou komen. Toen het college van B&W de tarieven gelijk aan het voorgaande jaar vast had gesteld, stelde het raadslid dat dit niet hoefde. Het college had juist beloofd dat het lager zou worden. Dit kwam ook door het onderzoek naar de reserve van het rioolonderhoud, waar bleek dat Zuidplas te veel in kas had.

Daarom heeft Karreman het op de agenda gezet en hierdoor werd op 17 december besloten dat de rioolrechten met 18 euro zal gaan zakken. “Het is een welkome verlaging, we wisten wel dat het lager kon maar dit is een bedrag waar wij zelfs niet aan gedacht hadden, Ik ben hier echt heel blij mee”. De SP en PvdA/GroenLinks hadden ook een motie hiertoe ingediend ondanks dat men wist dat Karreman dit hiervoor op de agenda gezet had.

Karreman beet zich eerder vast in de afvalstoffenheffing, waar hij constateerde dat de kwijtschelding niet uit de reserve van afval maar uit de begroting van werk en inkomen moest komen. Hiermee werd de stijging van de afvalstoffenheffing 7 euro minder groot.  Zowel rioolrechten als afvalstoffen zijn gesloten reserves die niet voor andere zaken mogen worden gebruikt zoals lantarenpalen, vluchtelingen of een nieuw gemeentehuis.

Zelf blijft Karreman er nuchter onder: “Het is een mooi succes. Wellicht had het college zonder mijn inspanning de tarieven ook verlaagd, we zullen het nooit weten. Het zal in ieder geval geholpen hebben om de woonlasten met € 25 te laten dalen. Wij zijn scherp op uw lokale lasten!

Advertentiehttps://www.stzo.nl/

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
672VolgersVolg