8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Gezondheidscentrum Twee Gebroeders in Dorrestein krijgt weerstand van omwonenden

Het plan voor het gezondheidscentrum de Twee Gebroeders aan de J.A. Beijerinckstraat is na 33 bezwaren deels aangepast. Hierin is veel overleg geweest met de initiatiefgroep Dorrestein die zich na 2 jaar overleg tegen het plan keerde. De omwonenden zijn teleurgesteld dat ze bij het bestemmingsplan niet zijn betrokken. Het gebouw komt in plaats van het oude Rabobank gebouw welke al 9 jaar leeg staat en een eerdere vestiging van Lidl sneuvelde.

De Nieuwerkerkse ontwikkelaar Stebru wil op de begaande grond een gezondheidscentrum gaan vestigen met 42 appartementen er boven. De gemeente heeft alle bezwaren gewogen,beoordeeld en heeft soms tot kleine of grotere aanpassingen geleid. Zo zijn de parkeerplekken anders gesitueerd en meer ruimte voor licht gemaakt.

Het voorstel staat nu op de agenda van de programmacommissie Ruimtelijke Plannen van woensdag 8 januari 2020. Het is niet duidelijk of de initiatiefgroep nu het plan nog steeds steunt. In de stukken is terug te lezen dat de omwonenden hun steun hebben ingetrokken : “Een paar weken later heeft initiatiefnemer Stebru haar teleurstelling uitgesproken over de nieuwsbrief (nummer 38) van de initiatiefgroep op 15 oktober 2019, die zonder overleg aan alle omwonenden is gestuurd. De initiatiefgroep roept omwonenden op om een zienswijze in te dienen en geeft aan dit ook van plan te zijn

In deze nieuwsbrief stelt de initiatiefgroep Dorrestein : “Kortom: de Initiatiefgroep participeerde niet in de totstandkoming van het bestemmingsplan. Daarmee is de voorontwerpfase ten onrechte geschrapt. Al was het maar om dat de Initiatiefgroep pas in het ontwerp bestemmingsplan las dat de voorontwerpfase geschrapt was. Het college heeft ook nagelaten de Initiatiefgroep formeel in kennis te stellen“.

 gemeente en Stebru hebben samen met de initiatiefgroep getracht om op de punten waar de verschillende wensen van elkaar soms kruisten te komen tot een goede invulling van het gebied

Gemeente Zuidplas in de raadsstukken

De gemeente geeft aan grote verbazing te hebben over het plotseling veranderen van het standpunt van de initiatiefgroep Dorrestein :”Tot op heden is nog niet aangegeven wat deze verandering van inzicht heeft veroorzaakt. De initiatiefgroep heeft altijd gecommuniceerd dat zij in een prettige samenwerking met Stebru de plannen heeft besproken. Dat inzichten van verschillende belanghebbenden kunnen verschillen, is altijd iets waar partijen rekening mee hebben gehouden. De gemeente en Stebru hebben samen met de initiatiefgroep getracht om op de punten waar de verschillende wensen van elkaar soms kruisten te komen tot een goede invulling van het gebied“.

Schematisch schets gezondheidscentrum

Uit de laatste nieuwsbrief van de initiatiefgroep valt terug te lezen dat zij van mening zijn dat er te weinig is veranderd en dat zij zich zorgen maken: “De Initiatiefgroep was en is zeer kritisch op de aantasting van de woon- en leefomgeving. Er dient oog te zijn voor direct omwonenden. Dit geldt zowel na realisatie als tijdens de werkzaamheden, direct naast bestaande woningen” valt terug te lezen in de nieuwsbrief van 21 december.

Huidige en toekomstige inwoners, ondernemers en zorgverleners vertrouwen erop dat de leden van de gemeenteraad van alle politieke partijen oog hebben voor ongewenste neveneffecten

Initiatiefgroep Dorrestein

Men spreekt de hoop uit dat de politiek alsnog hun wensen verder kan inwilligen: “Huidige en toekomstige inwoners, ondernemers en zorgverleners vertrouwen erop dat de leden van de gemeenteraad van alle politieke partijen oog hebben voor ongewenste neveneffecten bij realisatie van het huidige plan. Met een plan met voldoende aanpassingen komt er spoedig een gewenst gezondheidscentrum in een gebouw dat als geheel past in een wijk met een dorpse identiteit “.

Wat dit gaat betekenen voor de ontwikkeling is niet duidelijk. Het niet door gaan van het plan zorgt voor verdere verloedering van het deel van de wijk, de bank is leeg sinds 2011 en in 2018 is pinautomaat weggehaald. De gemeenteraad is nu aan zet. In mei liet de gemeente weten voor de zomer een plan aan de gemeenteraad al te kunnen tonen. Nu ligt de taak bij de raad om af te wegen of de bezwaarschriften (zienswijzen) voldoende zijn meegenomen in de plannen.

Rabolocatie Dorrestein
Voormalig Rabobank gebouw staat al 9 jaar leeg

De locatie is al lange tijd ter discussie en de gemeenteraad had eerder Lidl toestemming gegeven voor vestiging. Die kocht het pand in 2011 en uiteindelijk vond de supermarktketen het toch te klein en de weerstand van de buurt te groot. Men zag af van bouw van een supermarkt en verkocht het gebouw aan Stebru. Omdat Lidl niet elders mag vestigen en Aldi inmiddels een winkel aan de Hoofdweg mag gaan starten lijkt Lidl nu met lege handen te staan. Op sociale media laten veel inwoners weten dit steeds te betreuren.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg