8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Politie zoekt getuigen over de vernielingen oud en nieuw, VVD stelt vragen over wegblijven politie na meldingen

De politie, team Waddinxveen-Zuidplas, is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben van de vernielingen in Nieuwerkerk, Moordrecht en Waddinxveen tijdens oud en nieuw in deze dorpen. Dat laat de politie weten in een bericht op Facebook en Twitter.

In Nieuwerkerk aan den IJssel is ProRail nog bezig met het uitzoeken hoe groot nu echt de schade is aan het wachtlokaal, dat liet de organisatie vandaag weten aan Gouwe IJssel Nieuws. Alle ramen en verlichting moeten zeker vervangen moeten worden. In de wijk Dorrestein zijn rond het Hervormd Centrum, winkelcentrum en de speeltuin aan het Tinbergenpad vernielingen aangericht. Aan de nieuwswebsite Je Bent Nieuwerkerker liet een van de inwoners weten dat het wel oorlog leek. Elders in het Groene Hartpark en in het Essepark werd door vuurwerk veel schade aan de openbare ruimte veroorzaakt, waarbij zelfs een lantaarnpaal omver werd geblazen.

In Waddinxveen in de omgeving van de Zonnehof, Zuidplashof, het winkelcentrum en de scholen in de wijk Zuidplas zijn meerdere vernielingen gepleegd. In Moordrecht werden op het Land voor Water en de Koningin Julianastraat bij de Smidse vier bushokjes opgeblazen.

De politie is op zoek naar getuigen die ons mogelijk kunnen helpen aan namen of andere persoonsgegevens van de personen die dit hebben veroorzaakt. Dit kan via telefoonnummer Bel 0900-8844 of via Misdaad Anoniem : 0800-7000. Zijn uw eigendommen vernield? Doet u dan aangifte via www.politie.nl of aan het politiebureau. U kunt bellen voor een afspraak naar nummer 0900-8844.

Politieke reacties VVD en CDA

De VVD heeft inmiddels politieke vragen gesteld. De partij is geschrokken dat bij meldingen bij Winkelcentrum Dorrestein en bij het Essepark ondanks meldingen geen politie of handhaving te zien was. “Bij alle genoemde incidenten zou er geen handhaving en of politie te aanwezig geweest volgens inwoners van Dorrestein en omwonenden van Essepark. Er zou wel diverse malen zijn gebeld naar de politie” aldus raadslid Jan Ambachtsheer die de onderstaande vragen stelt aan het College van B&W:

  • Herkent het college het door inwoners en sociale media geschetste beeld over de jaarwisseling in Nieuwerkerk aan den IJssel ?
  • Hoe is de inzet van handhaving en politie verdeeld geweest over de diverse dorpen van Zuidplas ?
  • Komt er, zoals in eerdere jaren het geval was, een overzicht/rapportage, inclusief de hoogte van de schade, naar de Raad omtrent de gang van zaken tijdens de jaarwisseling ? Graag zo spoedig mogelijk een voorlopig overzicht van de schade.
  • Is er al inzicht in de schade bij station Nieuwerkerk en waren er camerabeelden van dit incident ? Klopt het dat er door prorail onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van constructie van het station ? Zo ja, is er sprake van onveiligheid voor gebruikers van het station?  
  • Is het college het met ons eens dat het feit dat er geen aanhoudingen zijn verricht op zich niets zegt over de ervaren overlast en wellicht ook met de mate van handhaven te maken heeft ?
  • Zijn er, nu er geen aanhoudingen zijn verricht,  wel mogelijkheden om schade te verhalen op daders ?
  • Winkelcentrum Dorrestein en omgeving zijn eerder het toneel geweest van jongerenoverlast. Was er verhoogde aandacht voor dit gebied? Was er contact met winkeliers? Was het winkelcentrum afgesloten ? Zijn er camerabeelden van bijvoorbeeld winkeliers ?
  • Is er extra aandacht geweest voor plekken als Essepark en andere “hangplekken” en parkjes?

De VVD is wel blij met de positieve viering van Oud en Nieuw in Moerkapelle laat Ambachtsheer weten: “Met name de positieve gang van zaken in het dorp Moerkapelle wordt daarin genoemd. We zijn blij dit te vernemen, mede gezien de  inzet van vrijwilligers en de bijdrage vanuit de middelen van de gemeente in dit kader“.

Hoe is de inzet van handhaving en politie verdeeld geweest over de diverse dorpen van Zuidplas 

Jan Ambachtsheer (VVD) vraagt dit aan het college van B&W

Benno de Ruiter, woordvoerder veiligheid van het CDA in Zuidplas gaf aan Gouwe IJssel Nieuws de onderstaande reactie:

Fijn dat er geen geweld is gebruikt tegen hulpverleners, zo hoort het natuurlijk ook. Zij verlaten hun gezinnen voor uw en mijn veiligheid. Fijn dat het aantal meldingen fors gedaald is, van 25 vorig jaar naar 9 dit jaar. Complimenten voor de samenwerking in Moerkapelle, dit heeft geresulteerd in een mooi feest! Maar klaarblijkelijk is het voor sommige een wetteloze avond in alle dorpen, waarbij gedacht wordt dat alles kan en mag en dat is natuurlijk een kansloze exercitie.

Eigendommen vernielen van een ander is niet te tolereren en ook niet te begrijpen, wat als het jou eigen spullen zijn? Wij hopen van harte dat de daders gevonden worden zodat er een factuur gestuurd kan worden om alle kosten te verhalen, tot de laatste cent, de vernieler betaalt. De samenleving mag hier niet voor opdraaien. Ik roep dan ook op, als je dan zo stoer bent om te vernielen, om jezelf te melden, anderzijds vraag ik getuigen zich te melden.

Advertentie