8.5 C
New York
maandag 6 juli 2020

Zuidplas stopt met bijzondere bijstand voor medische kosten

De gemeente Zuidplas stopt met bijzondere bijstand voor medische kosten. Dat is te lezen in een informatienota die wethouder Jan Willem Schuurman (ChristenUnie/SGP) namens het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Volgens Schuurman is deze regeling overbodig geworden door andere regelingen van Zuidplas en/of de uitvoeringsorganisatie IJsselgemeenten.

Volgens Schuurman voldoet de ziektekostenverzekering aan de wensen om voldoende om dit gat te vullen :”De nieuwe beleidsregels medische kosten 2020 stellen geen bijzondere bijstand voor medische kosten te verstrekken omdat hier een adequate voorliggende voorziening voor is, namelijk: de zorgverzekering“.

Volgens de informatienota is er in 2018 is er voor circa € 20.000 aan bijzondere bijstand verstrekt voor medische kosten, hiervan bedroeg circa € 14.000 tandartskosten. Wie verzekert is via de collectieve zorgverzekering van Zuidplas verzekerd is, krijgt een vergoeding van 500€ voor tandartsgebruik, veel meer dan de eerdere verzekering van Zuidplas waarop de regels gebaseerd waren.

Hiermee is wel de conclusie te trekken dat inwoners die van deze bijstand afhankelijk zijn, min of meer verplicht worden om gebruik te maken van deze verzekering. De PvdA/GroenLinks fractie had al een keer vragen gesteld over de verhoging van deze tarieven.

In de nota is ook te lezen dat de adviesraad geen positief advies geeft over dit voorstel, vanwege enkele onduidelijkheden en vragen die nieuwe beleidsregels en de toelichting daarop oproept. In de reactie van het college op het advies worden deze vragen en onduidelijkheden zo veel als mogelijk weggenomen.

In de nieuwe regels wordt een maximum bedrag losgelaten en is bijzondere bijstand voor een bril mogelijk in geval van kennelijke hardheid. In geval van nood is er dus meer financiële ondersteuning mogelijk dan in de oude situatie.

Volg het laatste nieuws

2,271FansLike
322VolgersVolg
497VolgersVolg