8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Politiek Zuidplas verdeeld over foute OZB aanslagen; van foutje tot zorgen

2000 aanslagen waren door een leverancier van de gemeente Zuidplas niet goed verstuurd aan de inwoners. Hiervoor was de WOZ waarde op 0 euro gezet en er geen OZB geheven. De gemeente Zuidplas kwam hier achter en zegt dat iedereen nu een goede aanslag heeft. Toch is er een grote zorg bij de oorzaak.

Het is niet de eerste keer dat er iets niet goed gaat met dit soort aanslagen in een gemeenteraad waar OZB elk jaar weer een onderwerp is van discussie. Afgelopen jaar kostte het nog wat moeite om het juiste tarief vast te stellen en vooral de oppositie was erg kritisch. De fractie van D66 maakt zich de meeste zorgen, wat is de volgende fout. Gouwe IJssel Nieuws vroeg de politieke partijen om hun mening over deze aanslagen.

Ferry van Wijnen – VVD
Hier is inderdaad een fout gemaakt door een extern bedrijf. Maar gelukkig is het door de gemeente zelf ontdekt, opgelost en goed over gecommuniceerd. Kan gebeuren, er zijn belangrijker zaken om het over te hebben de komende maanden!

Jan Baas – SP
Dit is heel slordig. Veel mensen betalen deze aanslag in termijnen. Wat voor effect heeft deze fout op deze mogelijkheid. Hopelijk kan deze fout recht gezet worden voor het consequenties heeft voor de inwoners die dit betreft.

Tinet de Jonge – CDA
Natuurlijk is het vervelend dat dit op deze manier gebeurd is. Het gaat voor inwoners om flinke bedragen. Aan de andere kant is de fout direct ontdekt en is er actie ondernomen. Ik moet eerlijk zeggen, zelf heb ik al tientallen keren een mail verstuurd waarbij ik dan de bijlage vergeten was. Vaak komt dan binnen de kortste keren de reactie : ‘Uhm, bijlage?’ Niet handig,} kan gebeuren. De inwoners die ik hierover gesproken heb, denken er veelal ook zo over. Voor het CDA is het vooral belangrijk dat inwoners met vragen bij de gemeente terecht kunnen.

Johan Helmer – PvdA/GroenLinks
Is dit een incident of teken aan de wand? Speelt hier haastige spoed een rol? Immers de dagtekening van de aanslag is twee maanden eerder dan in het vorig jaar en ook lijken een aantal aanslagen niet compleet. Los van het feit dat ook de vaststelling van het tarief nu niet echt op rolletjes verliep is het uitermate vervelend dat in dit proces nu weer kinken optreden. Ik neem aan dat deze administratieve fout van de “leverancier” de gemeente niet opzadelt met extra kosten voor reparatie…

Aart Slobbe – ChristenUnie/SGP
Het is goed dat de gemeente het zelf al geconstateerd had. Het was beter geweest als dit voor de verzending gesignaleerd en hersteld was. Nu blijft de vraag of alle onjuiste aanslagen zijn gecorrigeerd. Er zingen nog een paar vragen door mijn hoofd.

Paul van Drenth – NEZ
Soms denk ik weleens: “er rust een vloek op de WOZ”. Is het niet in de  totstandkoming van de tarieven, dan is het wel in de uitvoering. Allebei dient zorgvuldig te gebeuren, het raakt immers de portemonnee van de inwoner of een bedrijf. Daarbij vallen nu wederom steken, hetgeen niet zal bijdragen aan het imago van een inmiddels gedeukte afdeling. Automatisering is een middel, niet een doel op zich. Zelf blijven nadenken is hierin een must. Ik vind het weer bijzonder dat volgens de gemeentelijke folder, die op Mijn Overheid staat, men zijn of haar taxatieverslag aldaar kan inzien. Niet dus, dat kan weer wel via  www.zuidplas.nl/belastingbalie....  Althans, WOZ waarden per woning in de afgelopen jaren zijn in te zien. Waarden die dan weer discussie kunnen opleveren, gezien grote verschillen bij identieke woningen. Kortom, er moet nog stevig gewerkt worden aan de WOZ….

Frans Klovert – D66
De D66 fractie heeft met verbazing kennis genomen van het feit dat er 2000 belastingaanslagen zijn gestuurd zonder correcte WOZ beschikking. Hoewel dit naar alle waarschijnlijkheid geen financiële gevolgen heeft, sterkt dit ons wederom in onze conclusie dat dit college geen grip heeft op haar financiële huishouding. Het is wachten op de volgende fout en dat is zorgwekkend.

Advertentie