8.5 C
New York
donderdag 4 juni 2020

Zuidplas tracht overlast eikenprocessierups zoveel mogelijk te verminderen

De gemeente Zuidplas gaat met haar groenaannemers Verheij integrale groenzorg, GKB en Punt BV de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat de eikenprocessierups niet meer uit Nederland gaan verdwijnen.

Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben de ontwikkeling van de eitjes de afgelopen periode in de gaten gehouden en de eerste rupsen zijn uit de eitjes gekropen in Ede. In het begin zijn de rupsjes nog ongevaarlijk. Binnen een periode van ongeveer drie maanden eet de eikenprocessierups van de eikenbladeren en vervelt hij vijf keer. Pas na de derde vervelling maakt de rups de brandharen die voor overlast zorgen. Uiteindelijk zal de rups ontpoppen tot een nachtvlinder en die vliegt uit tussen eind juli en september. Het nest blijft, met de overlastgevende brandhaartjes, aan de boom en blijven overlast geven.

“De gemeente Zuidplas doet er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Alle eiken, die op gemeentegrond staan worden in het voorjaar preventief behandeld met een biologisch middel. Ook dit jaar doen we dat en daarnaast gaan we ook de bomen in de bosplantsoenen bespuiten. Deze behandeling zorgt ervoor dat er de afgelopen jaren in de zomer geen grootschalige brandhaarden zijn ontstaan” valt terug te lezen op de website van de gemeente maar er waren wel degelijk brandhaarden te vinden zoals rond het woonwagencentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Maar Zuidplas heeft meer maatregelen getroffen :”Aanvullend hebben we als preventieve maatregel verschillende eikenbomen gekapt die dicht bij woningen en bedrijven stonden. Hiervoor planten we diverse bomen en heesters terug, die goed zijn de biodiversiteit. Bij het alsnog ontstaan van brandhaarden in gemeentelijke bomen, worden deze met behulp van een hoogwerker zoveel als mogelijk direct verwijderd“.

De gemeente Zuidplas gaat tevens een pilot uitvoeren op biologische manier de rups te bestrijden : “Op drie plaatsen leggen we stroken met het staygreen 2 EPR mengsel aan. Dit is een biodiversiteitsmengsel van grotendeels scherm- en vlinderbloemigen voor het aantrekken van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De 18 soorten kruiden in dit mengsel zorgen voor een halfhoge vegetatie rondom eikenbomen ter bevordering van het natuurlijk evenwicht. Dit doen wij aan de slootkant Eendendaal – Margrietveld, op de hoek van de Parallelweg Zuid-Kroonkruid en in het gras bij het woonwagencentrum en het naastgelegen bedrijventerrein”. Daarnaast bestrijden wij de eikenprocessierups ook met natuurlijke vijanden. Zo plaatsen we op verschillende plaatsen nestkasten voor koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere vogels die insecten eten.

In het mengsel zitten duizendblad, struisgras, kervel, fluitenkruid, karwij, knoopkruid, wilde peen, roodzwenkgras, veldlathyrus, aardaker, margriet, rolklaver, honingklaver, pastinaak, smalle weegbree, boerenwormkruid, rode klaver, witte klaver en vogelwikke als zaad.

Overlast kan op de pagina www.zuidplas.nl/meldingdoen worden gemeld.


Volg het laatste nieuws

2,239FansLike
322VolgersVolg
480VolgersVolg