8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Nest van Slechtvalk trekt veel bezoekers in Eendragtspolder

In een hoogspanningsmast van Tennet aan de Van Oudheusdenweg in de Eendragtspolder te Zevenhuizen is een nest met één kuiken van de Slechtvalk te zien.

Het trekt veel bezoekers omdat de hoogspanningsmast in een akker vlakbij de openbare weg staat. Het nest zit er al 3 jaar, maar dit jaar brengt een paartje slechtvalken er voor het eerst een jong groot. Aan de andere kant van de weg is een talud en dagelijks zijn hier veel spotters en vogelfotografen te zien, waaronder soms 2 fotografen die vrijwilliger zijn bij Gouwe IJssel Nieuws.

In juli 2018 werd er verderop door Tennet een nestkast geplaatst in een hoogspanningsmast, wat toen veel moeite en sleutelen heeft gekost. Deze nestkast was klaarblijkelijk niet goed genoeg voor dit paar en geven ze de voorkeur aan een nest in het openbaar. De slechtvalk staat er om bekend dat het geen geweldige mooie nesten bouwt maar deze lijkt goed gelukt. De kast is inmiddels gekraakt door een paartje torenvalken.

Een slechtvalk staat bekend om zijn jachttechniek. Met een enorme snelheid van 350 kilometer per uur gaat het dier op zijn prooi af om op het laatste moment als een straaljager op te trekken en met zijn poten de prooi te ‘slechten’ (doodslaan) en dan de prooi mee te nemen. Duiven zijn het favoriete maaltje van deze grote vogel, maar andere vogels kan de slechtvalk ook waarderen. Hij slaat zelfs vliegende eendjes!

Jonge slechtvalk rond de Zevenhuizerplas
Advertentie