8.5 C
New York
woensdag 8 juli 2020

Expositie Arie den Toom in de Batavier

Tot 6 augustus is er in de dorpshuis Batavier in Nieuwerkerk aan den IJssel een vitrine-expositie ‘Arie den Toom (1906-1945) werd Rotterdamse verzetsheld’. Er zijn wel coronabeperkingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Op 3 april 2020 was het 75 jaar geleden dat de verzetsman Arie den Toom uit Rotterdam-Heijplaat aan de Oostzeedijk werd gefusilleerd. Hij was in Nieuwerkerk geboren en verhuisde in 1933 naar Rotterdam Heijplaat. Arie den Toom was verzetsleider aldaar waarover meer te zien is bij de tentoonstelling.

Hij werd op 6 augustus 1945 vanuit de Nieuwerkerkse dorpskerk met militaire BS-eer van Heijplaat herbegraven. zijn vrouw Neeltje van Leeuwen was daar weer gaan wonen. Den Toom ligt begraven op de Oude begraafplaats aan de Prinses Beatrixstraat in Nieuwerkerk en is het enige officiële oorlogsgraf in de gemeente Zuidplas. Er loopt een petitie om den Toom een straatnaam te geven in Zuidplas.

Kopfoto : door Oudheidkamer uit Heijplaat ontvangen voorzittershamer voor kegelclub, geschonken door Arie den Toom in 1936.

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
498VolgersVolg